Нов рекорд – с електромобил 15 150 км за 140 дни

Общи 15 декември 2008 | Auto-Press.net A- A+ 827 посещения | без коментари

До сега световният рекорд по дължина на пробег с електромобил беше австралийски – през януари 2002 година кивитата обиколиха континента си по периметъра му, изминавайки 13 000 км.

Новият рекордьор е канадецът Марсело да Луз, който с електромобил Xof1, зареждан от фотоелементи, успя за 140 дни да покрие разстояние от 15 150 км. Маратонският пробег е бил от май до октоври със старт в Торонто на изток към Нюфаундленд. От там през северо-западните провинции на Канада към Аляска, като през юни Xof1 пресича Северния полярен кръг, ставайки първата соларна машина, стигнали толкова високи географски ширини.

Шасито на леката машина, която заедно с пилота тежи само 300 кг, издържа без проблеми пробега, не са създавали проблеми нито електромотора, нито слънчевите елементи на покрива с площ седем квадратни метра, осигуряващи мощност от 900 Вт. Тя е била напълно достатъчна на колата на слънце да подържа скорост от 60 - 70 км/ч, стигайки на места и до 100 - 120 км/ч. Под облаци скоростта е падала до 20 км/ч.

 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте