Нова система пази мотоциклетистите

Общи 09 април 2013 | Speed-Press.com A- A+ 4275 посещения | без коментари

Bosch разработи система за контрол на стабилността за мощните мотоциклети, която влиза в серийно производство още тази година. Контролът на стабилността за мотоциклети (Motorcycle Stability Control – MSC) значително увеличава сигурността на пътя, тъй като помага на водача във всякакви ситуации – при спиране и ускорение, при движение по прав път и в завой.
Техническата основа за MSC е усъвършенстваната версия на ABS, разработена от инженерите на Bosch в японския развоен център за сигурност на двуколесните МПС. С помощта на чувствителни сензори и интелигентен софтуер системата предлага на производителите на мотоциклети и техните клиенти цяла гама функции, осигуряващи едновременно динамика и безопасност на пътя. Постоянно отчитайки ъгъла на наклон, ABS контролът подобрява стабилността и спирачната ефективност във всички пътни ситуации. Тракшън контролът регулира максималния въртящ момент на двигателя, така че дори и при промяна в настилката на пътното платно задвижващото колело да не губи сцепление. При силно натискане на спирачката в завой MSC намалява степента на изправяне на мотоциклета. Нежеланото изправяне на машината увеличава радиуса на завоя и често води до излизане извън пътната лента. В подобни ситуации електронната комбинирана спирачна система еCBS разпределя по възможно най-добрия начин спирачната сила между двете колела и увеличава стабилността в завоя.
Функцията eCBS разпределя максимално възможната спирачна сила между колелата, за да се осигури най-добрата спирачна ефективност в завоя. Ограничението Wheelie регулира въртящия момент на двигателя, така че да предотврати неконтролируемото изправяне на предното колело и в същото време да осигури максимално ускорение.
С мрежа от сензори контролът на стабилността за мотоциклети регистрира динамиката в движението на машината. Сензорите на колелата измерват скоростта на въртене на предното и задното. Датчикът за наклон регистрира над 100 пъти в секунда ъгъла на наклона.
Определено MSC на Bosch може да спаси живота на мотоциклетиста. Но, както и ABS, контролът на стабилността за мотоциклети не е в състояние да променя законите на физиката, премествайки физическите граници на движението. Системата помага на мотоциклетиста да използва по-сигурно и по-добре възможностите на своята машина в границите на разумното шофиране.

 
Ключови думи:   bosch, motorcycle, msc, stability control
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте