Ново биогориво на базата на уиски

Общи 24 август 2010 | Speed-Press.com A- A+ 1910 посещения | без коментари

Инженери са успели да извлекат гориво от отпадъци при дестилацията на уиски. Тези течни остатъчни вещества са се образували по време на дестилиране, при което остават, разбира се, и зърна от малц. Полученото гориво е кръстено био-бутанол. То е с 30% по-ефикасно от обикновения бензин. Освен това е по-малко агресивно към частите на двигателя и може да се използва в комбинация с други конвенционални горива. Тази концепция е проучена от членове на шотландския университет „Нейпиър" в Единбург.
Доставчикът на първите отпадъци е спиртоварницата „Гленкинши", която разполага с 1,6 милиона литра течни отпадъци и 187 000 тона семена. Въпросното биогориво не изисква обработваеми площи или специална преработка нагоре по веригата.
Учените са подали молба за патент и очакват да го използват, за да развият производството и разпространението на това необикновено гориво. През 2020 г. течността може да бъде 10% от световните доставки на биогорива.

 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте