Обама призова американците да карат на газ

Общи 04 април 2011 | Auto-Press.net A- A+ 2175 посещения | без коментари

Президентът Обама призова американците да се качат на автомобили, работещи на газ (CNG). "Природният газ има огромен потенциал" - заяви американският президент пред студенти от университета в Джорджтаун. Обама изрази надеждата си, че Конгресът ще подкрепи инициативата му за отделяне на $4 млрд. от бюджета за стимулиране развитието на газовия транспорт. Тя беше блокирана миналата година в Сената, въпреки подкрепата на 150 депутата. Едно от главните предимства на на синьото гориво е намаляването на вредностите - намаление на изхвърления CO2 с 30-40% в сравнение с бензина.

Автопроизводителите в Щатите отдавна предлагат газови модификации на някои от моделите си, основно за корпоративни клиенти. Ford се опитва да налага таксито Transit Connect на природен газ и съответните модификации на микроавтобусите си E-серия и популярните пикапи F-серия.

GM съобщи че вече е получил поръчка за 101 микроавтобуса Chevrolet Express Cargo GNC от телекомуникационната корпорация AT&T. Chrysler заяви че ще прехвърли на газ популярната си моделна линия пикапи RAM.

В сектора на леките коли реално търсене на подобен автомобил има само към един модел - Honda Civic GX, която се реализира в рамките на 1000 коли годишно, но това предложение засега е ограничено в щатите Калифорния, Юта, Оклакхома и град Ню-Йорк.

Намеренията на Обама имат сериозна почва след технологичния пробив по добив на природен газ от шисти. Щатите станаха световен лидер в това направление през 2009-а, добивайки 745,3 млрд. куб. м газ. Но в използването му в транспорта са на опашката - в света има над 10 млн. автомобила с газови двигатели, а в САЩ са под 200 000.

Инициативата на Обама по развитието на газовите автомобили може да включи предоставяне на субсидии за купувачите им. Аналогична програма вече действа по отношение на електромобилите и предвижда отстъпки в цената от $7000 на кола и нагоре. В януари Обама призова автопроизводителите да произведат към 2015-а поне един милион електрокара в Америка.

 
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте