Състезание за електромобили започва от лятото

Общи 02 май 2011 | Speed-Press.com A- A+ 2035 посещения | без коментари

Първите в света специализирани състезания за електромобили стартират във Великобритания на 6 август. Вече е изготвен и календар на новия шампионат, като първите гонки започват на пистите в Силвърстоун, Снетертон и Рокингхам. В средата на септември електрическите спортисти ще мерят сили на белгийската писта в Золдер, следват кръгове в Брандс Хеч. Първият сезон завършва на 26 ноември и 17 декември в САЩ, като автомобилите ще се вихрят на пистите Laguna Seca и Auto Club Speedway.
Засега участие е потвърдил шампионът от Формула 1 Деймън Хил, както и каскадьорът състезател Бен Колинс, разсекретилият се преди време Стиг от Top Gear.
Електромобилите са разделени на три класа. В първия от тях, градския, влизат субкомпактните коли Think City, обзаведени с електромотор с 50 к.с., който им позволява да развият максимална скорост от 136 км/ч и да изминават 160 км с едно зареждане.
Следващият клас е спортният, където главно действащо возило е Westfield iRacer. Тук автомобилите са с два електромотора със сумарна мощност 260 к.с., по един за всяко задно колело. По производствени данни те ускоряват от 0 до 96 км/ч за по-малко от 5 сек. Максималната скорост на iRacer е електронно ограничена на 184 км/ч. В състезателен режим с едно зареждане тези автомобили могат да изминат около 48 км.
В третата група са представени прототипите. Ограничението в този клас обхваща масата и мощността на двигателите, като победителят тук ще бъде определен според най-доброто време в кръга.

 
Ключови думи:   auto club, iracer, laguna seca, speedway, top gear, westfield
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте