Ще стане ли гранд новият Grandeur пето поколение?

Общи 01 февруари 2011 | Auto-Press.net A- A+ 8176 посещения | без коментари


Hyundai Grandeur не е особено популярен модел в света, въпреки, че в Южна Корея той се продава от 1986-а година насам. Първите две поколения на автомобила са префасонирани седани Mitsubishi Debonair, но от 1998-а насам Hyundai произвежда поколенията на колата вече като собствена разработка. Е, засега корейците не успяват да оправдаят претенциозното име на модела - grandeur на английски значи великолепие, величественост, и от произведените за този почти четвърт век милион и 250 хиляди седана корейците са експортирали едва една пета.

Но експортната стратегия на Hyundai е коренно променена - ако тази година компанията планира продажбата на 80 000 нови "гранда" в Южна Корея и едва 20 000 извън страната, то за следващата година плановете са за експортна реализация на вече 120 000 седана!

За разработката на новия модел, носещ вътрешнозаводски индекс HG са отишли три и половина години и $400 милиона. Не е кой знае колко много, защото корейците са успели да развият новия си седан върху удължената платформа на по-малката нова Sonata YF.

Досегашните Grandeur-и бяха ярък пример за безлик автомобил, но за новия това не важи в никаква степен. Колата е получила ярък и динамичен облик, като габаритите й почти не са променени - 910 х 1860 х 1470 мм, а най-забележимо е удължаването на междуосието с 65 мм до 2845 мм в търсене на повече пространство за пътниците отзад.

Двигателите на новия корейски кандидат за пазарно "величие" са два - четирицилиндровият Theta II 2.4 GDI - 201 к.с., 250 Нм и V-образната "шестица" Lambda II 3.0 GDI - 270 к.с., 310 Нм. И в двата варианта се предлага шестепенна автоматична предавателна кутия с която четирицилиндровият мотор харчи в смесен цикъл 7,8 л на 100 км път, а по-големият мотор с 800 кубика повече - 8,6 л.

В списъка на оборудването на колата, което и преди беше по корейски пълно, се се появили електронен помощник за паркиране, панорамен стъклен покрив и адаптивен круз-контрол. В Корея автомобилът ще има цена в рамките на $27 690 - $35 000, а колко ще е у нас ще разберем много скоро.

 
Ключови думи:   hyundai, hyundai grandeur, mitsubishi, sonata
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте