В Германия създадоха сензорен волан +видео

Main June 14, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 8025 views | no comments

Кормилното управление на колата е сред най-дълго непроменяните в съвременните серийни автомобили. Най-разпространен вариант е с използването на рейка, при който напоследък се развива сервото - от хидравлично в електрическо, заради използването на по-малко енергия. Използват се и рейки с променлива стъпка за различен "отговор" на волана при различните скоростни маневри.

Може би единствената отличаваща се схема през последните десетина години е тази на GM, използвана при кросовъра Sequel, където воланът няма пряка твърда връзка с кормилното управление, а то функционира по електропът.

Днес вече има стъпково, да не кажем революционно развитие по въпроса, идващо от немски специалисти, които представиха прототип на сензорен волан. Той е проектиран от специалисти на изследователския център за изкуствен "интелект" на университети в Щутгарт и Дуйсбург-Есен. Целта на разработката е да се намали степента на отвличане вниманието на водача от ставащото на пътя.



Прототипът е изпълнен от акрил с дебелина едва 11 мм и с помощта на инфрачервена камера следи движенията на пръстите по монтирания в него екран. Това позволява да се управляват системите на автомобила с помоща на прости интуитивни движения, без да се търсят с поглед или на опипом различните бутони по таблото или централната конзола.

В момента учените водят преговори с автопроизводители за възможна негова поява и при масовите автомобили. Главната им задача сега е да се намери материал, който да не пречи на функциите на въздушната възглавница за шофьора. Основният проблем, обаче, на подобен волан е в доказването на неговата целесъобразност като цяло, отчитайки и евентуалната му висока цена и сложност.

 
Keywords:   sequel
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...