Формула 1 се завърна в Европа?

Main May 12, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 3335 views | no comments

От Димитър Димитров: водещ на предаването Автохоризонт по БНР (dimitar_dimitroff@abv.bg)

По всичко изглежда, че Формула 1 още не се е завърнала напълно в Европа. Не толкова, поради географското разположение на пистата край моста на континентите - Истанбул, колкото поради факта, че в Гран При на Турция не се случи нищо по-различно от това, което стана в първите три състезания от сезона.

Ред Бул спечелиха така безапелационно, че започнаха да напомнят на Ферари от началото на новия век. Енергийната скука започна да завладява Формула 1 и изобщо не се вижда как може това да се промени.

Себастиан Фетел вече има три победи и едно второ място от началото на сезона. Засега никой не е в състояние да му се противопостави. Миналата година Себастиан бе най-големият си враг на пистата. Неговите грешки, обаче го направиха доста по-мъдър и по-стабилен. През този сезон Фетел има комфорт, какъвто единствено Михаел Шумахер получаваше преди години. От началото на сезона всички други грешат, а младият немец е безгрешен. Докато не се намери този, който може да му се противопостави, Фетел ще побеждава и вероятно ще повтори успеха си от миналата година.

А не трябваше да е така!

Всички анализатори предричаха оспорван сезон. До тук обаче грешат. Но грешката е вярна. Може би, сравнението на двете надпревари за Гран при на Турция, от миналата и от тази година, точно показва какво се случва във Формула 1. Миналата година Фетел и Уебър също щяха да спечелят двойна победа…, ако не бяха се сблъскали по между си. Тази година – когато всеки от пилотите в отбора вече си знае мястото, нещата са различни. Фетел е пръв, Уебър е втори. Алонсо се опита да внесе малко разнообразие в хегемонията на Ред Бул, но конските сили не му достигнаха. Искаше им се на Ферари да се борят за нещо повече в Турция. Видя се, че имат напредък, но те имат да догонват Макларън, преди да се преборят с червения бик. Отборът на Макларън всъщност беше сериозният губещ в надпреварата, защото нито един от пилотите им не се качи на подиума. Хамилтън си направи устата, но от бокса охлаждащо му отговориха, че целта е мястото под подиума. И какво ли друго им оставаше, след като не могат да отвиват и завиват гуми в бокса.

Мерседес също отбелязват напредък, но и те не са реална конкуренция за Ред Бул, особено седемкратния световен шампион. Михаел се замеси в толкова битки на пистата и загуби толкова много от тях, че в края на надпреварата коментаторите от целия свят се шегуваха, че на пистата вече почти не е останал пилот, който да не е задминал Михаел Шумахер. Нико Розберг все пак загатна, че немският отбор има зъби, а не изкуствено чене. Въпреки третото си място на старта, обаче Розберг стигна едва до петото място в края на състезанието.

И така, с много условности Формула 1 се завърна в Европа. Дали сезонът ще е скучен ще си проличи само след две седмици в Испания и седмица след това в Монако. Ако до тогава никой не направи нещо за да разубеди Фетел, той отново ще може да стане световен шампион.

 
Keywords:   Dimitar
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...