BMW 328 навършва 75 години

Main May 12, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 3400 views | no comments

Източник: www.bmw.bg

Едва ли има друг автомобил, който дори и 75 години след премиерата си предизвиква толкова голямо въодушевление като BMW 328. Произвежданото от 1936 до 1940 година BMW 328 е крайъгълен камък в историята на автомобила и се смята за един от най-добрите спортни автомобили на 30-те години. Пъргавината, ускорението, надеждността и ниското тегло – при разработката на BMW 328 конструкторите са наблегнали на най-важното и по този начин са поставили началото на нова ера. Защото по онова време, когато по състезателните писти са доминирали компресорни болиди, тежащият само 780 килограма роудстър BMW 328 с мощност на серийната модификация само 80 к.с. се превърнал в сензация. И декласирал пращящата от сила компресорна конкуренция още при своя дебют на 14 юни 1936 година на Нюрбургринг.

Успехът на BMW 328 се дължи на комбинацията от конструктивни параметри: последователно олекотена конструкция, идеално разпределение на теглото, аеродинамични линии на каросерията, оптимален двигател и перфектно поведение на пътя благодарение на старателно настроеното окачване. С това този модел поставя началото на ново разбиране за автомобила, според което мощността води до успех само при оптимални настройки на всички параметри и максимална ефективност. Благодарение на тези си качества BMW 328 още тогава се превръща в олицетворение на това, което е характерно за марката BMW и до днес: динамика, естетика и иновации.

Използвано от средата на 1936 година само при състезания, серийното производство на BMW 328 стартира през пролетта на 1937 г. Мощният спортен автомобил обаче бил предоставян не само на фирмените пилоти, защото освен за състезания бил подходящ и за шофиране в ежедневието. Благодарение на това частните клиенти също имали възможност да се насладят на уникалното усещане при шофиране на роудстър с мощен двигател и перфектно поведение на пътя. Освен това с максималната си скорост от 155 км/ч BMW 328 е един от най-бързите автомобили по шосетата. С произведените само 464 екземпляра BMW 328 е сред най-търсените от колекционерите модели. То впечатлява с вечния си, изискан дизайн на открит двуместен автомобил, с убедителната дори и днес техника, както и ореола на безбройните успехи по състезателните писти. Все пак BMW 328 е не само един от най-красивите автомобили от годините преди войната, но и най-успешния спортен автомобил по състезателните писти на Европа.

 
Keywords:   1940, bmw, bmw 328
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...