90 години Quadrifoglio Verde

Main June 5, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 6210 views | no comments

Явно 2013 г. е юбилейна за редица култови модели. След като ви представихме „рожденическата“ специална версия на 911, попаднахме и на две празнични издания на Alfa Romeo. С тях италианската марка ще отбележи 90-годишнината на Quadrifoglio Verde (зелена четирилистна детелина). С този късметлийски знак са белязани както автомобилите, доказали се на световните писти, така и специални модели от спортната линия в гамата на марката.
Произходът на символа се губи в много легенди, но е интересно да се отбележи, че той краси бомбардировачите от 10-а ескадрила „Капрони“ от Първата световна война. Днес четирилистната детелина продължава да бъде част от военно-въздушните сили на Италия.
Първият автомобил на Alfa Romeo, украсен с четирилистната детелина, е RL на Уго Сивочи. С него той печели четиринадесетото издание на Targa Florio през 1923 г. От тогава четирилистната детелина, символ на късмета в почти цяла Европа, става емблема на състезателните автомобили на Alfa, а през 60-те – и на специални производствени версии. Успехът на Alfa Romeo продължава с Енцо Ферари, Антонио Аскари и Джулио Рампони. През 50-те щафетата поемат Джузепе Нино Фарина, Хуан Манюел Фанджо и др.
По случай юбилея Quadrifoglio Verde се завръща при моделите Giulietta и MiTo. Alfa Romeo MiTo SBK Limited Edition 1.4 170 HP QV ще бъде произведена в тираж от 200 екземпляра. Двигателят е 1.4 MultiAir Turbo и е с мощност 170 к.с. и литрова мощност 124 к.с./л.
Ексклузивната Giulietta Quadrifoglio Verde Giulietta 1750 TBi с мощност 235 к.с. е с възможно най-силния двигател в гамата на марката и е автентичен спортист. Агрегатът е с въртящ момент от 340 Нм при 1900 об/мин.

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...