BMW ActiveE - първият сериен EV на баварците + видео

Main March 22, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 1760 views | no comments

На Женевския автосалон освен другите си новости BMW показа и свой нов електромобил - BMW ActiveE. Автомобилът навярно ще стане първият сериен електромобил - EV на баварците. Той е развит на базата на нормално купе BMW 1-а серия, вози четирима възрастни и предлага багажно пространство от 200 литра, като компановката на машинaта е така решена, че иновационният "пълнеж" не се отразява на вместимостта и комфорта в сравнение с нормалното купе 1-а серия.

"Сърце" на новата, този път електробаварка е електромотор с мощност 168 к.с. и максимален въртящ момент от 250 Нм, който е на разположение по всяко време на работа на колата. Двигателят позволява ускоряване от място до 100 км/ч за 9 секунди, а максималната скорост е ограничена електронно на 145 км/ч.



Силовият агрегат на BMW ActiveE е така проектиран, че след като водачът дръпне крака си от педала на "газта", електромоторът се преобразява в генератор и трансформира кинетичната енергия на движението в електрическа и дозарежда акумулаторите. Този процес на рекуперация позволява да се увеличи пробегът с до 20%.

Освен това ActiveE има и т.н. "неутрално положение" на педала, което позволява на автомобила да се движи по инерция за сметка на собствената кинетична енергия, без да разходва ток, за разлика от обикновения електромобил, който при отпускане на педала започва автоматично да спира.

За да нарасне още запасът от ход на колата, ActiveE е получил режима ECO PRO, при активацията на който системата за вентилация и климатизация намалява "апетита" си, а електромоторът отдава по-малко мощност при натискане на педала за ускоряване на колата.

BMW ActiveE се различава от серийното купе 1-а серия по външната си графическата рисунка, има лека характерна гърбица на предния капак и, естествено няма изход на ауспуха.

Тази година баварците имат намерение да подготвят и изпратят на тестове 1000 броя BMW ActiveE. Пътните изпитания ще се правят в Щатите, Европа и Китай, като ще се следят всички аспекти на ежедневната експлоатация на колата. Данните и събраният опит ще се използват и в разработката на новия градски модел на марката Megacity, чието производство трябва да тръгне през 2013-а.

 
Keywords:   bmw, bmw 1
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...