BMW X6 – всъдеходното купе

Main January 7, 2008 | Auto-Press.net A- A+ 4675 views | no comments

Баварците обявяват, че най-новото им моделно предложение X6 – купе за спортна активност /sports activity coupe/ възвестява началото на нова ера в моторизацията. Дали наистина са прави? Новият модел наистина има доста интересни черти, но чак да отваря нова ера? Твърде силно изявление, което донякъде придава много сериозна и може би непосилна задача на пазара на иначе доста необичайния, интересен и обещаващ нов автомобил.

Прес-релизът на марката не спира до тук, а продължава в същия тон: никога преди елегантните аеродинамични линии на купето не са били комбинириани с мощното присъствие на модел със задвижване на четирите колела!" Може би пропускат факта, че доста, не толкова престижни автопроизводители вярват, че вече са направили подобно нещо.

Но нека да не спорим с мюнхенци, а да поразгледаме автомобила, който определено заслужава по-специално внимание. Той наистина притежава много интересната комбинация от безопасността и удобството на високата позиция за сядане с динамичните възможности на типично спортно беемве, пакетирани в стреметелните линии на автомобил тип купе.

За пръв път в историята на марката със синьо-белия пропелер всички варианти на нов моделен ред са с турбодвигатели. При BMW Х6 те са четири, начело с изцяло новият битурбо V8 с максимална мощност 402 к.с. при 5500/мин. Този двигател има ходов обем 4395 куб.см и прави вариантът BMW X6 xDrive50i най-мощния сериен модел от серията xDrive на марката досега. Максималният му въртящ момент от 600 Нм е на разположение от 1800 до 4500 оборота и изтрелва всъдеходното купе от място до 100 км/ч за 5.4 секунди. Максималната скорост е ограничена електронно на 250 км/ч.

Конфигурацията на двигателя е уникална с вместването на двойния турбокомпресор и каталитичния конвертор във V-то на двигателя. Този инженерен дизайн позволява наместването на турбокомпресорите без да се променя по някакъв начин предното двураменно окачване на автомобила.

Другите двигатели са трилитров, битурбо, V6 бензинов с мощност 302 к.с. /xDrive35i/ и два дизела – 232 к.с. xDrive30d и 282 к.с. xDrive35d.

Освен напредничавите двигатели новата моделна линия Х6 на BMW предлага още доста нови интелигентни" технологии за подобряване на динамиката и увеличеване на удоволствието при управление. Такава е например системата за рекуперация на енергия при спиране - Brake Energy Regeneration, технология позволяваща оптимизиране разхода на гориво и намаляване на съпротивлението при търкаляне на гумите. Системата за динамичен контрол на възможностите /Dynamic Performance Control/ прави своя световен дебют в новата кола. Тя позволява прехвърляне на въртящия момент отзад различно на колелата в зависимост от конкретните пътни условия.

Автомобилът ще бъде лансиран през следващия май първо в Щатите при базова цена от $ 41,995 за стартовия модел на гамата xDrive30d. Автомобилът ще се произвежда в Спартанбург, САЩ, успоредно с всъдеходите X3 и X5.

Колата е близка по размери с актуалния всъдеход на марката X5, серийният вариант има съвсем малко разлики от концептуалния модел, който видяхме през есента на автосалона във Франкфурт. Колата има органични и плавни линии, плъзгащ се надолу в задната си част покрив и ще допадне най-вече на хора, които сържат преди всичко на стила, а не на вътрешното пространство и възможностите за превоз на багаж.

 
Keywords:   sports activity
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...