Chevrolet Corvette ZR1 - 638 к.с. или повече от 100 к.с. на литър

Main April 28, 2008 | RS-Auto.bg A- A+ 1837 views | no comments

Когато беше представен за първи път по време на автомобилното изложение в Детройт през януари, Chevrolet Corvette ZR1 от моделната 2009 година трябваше да притежава повече от 100 к.с. за всеки един литър от своите 6.2 литра обем на агрегата. А двигателят никак не бе случаен – V8 агрегат с компресор. General Motors явно са решили да спазят обещанието си, като могат да се похвалят с двигател с мощност от 638 к.с. и въртящ момент от 819 Нм.

Това означава, че моделът има почти по 103 к.с. Нещо повече – това става и най-мощният двигател, който някога е бил вграждан от GM в сериен автомобил. С това може да се гарантира, че Corvette ZR1 ще надвишава скорости от 320 км/ч.

V8 агрегатът с компресор е сглобен на ръка от механици, тренирани специално в Performance Build Center на GM в Уиксъм, Мичиган. Това е уникално място, което се занимава с производство на двигатели в малки количества. Точно там се произвежда и LS7 двигателя за Corvette Z06, както и други по-спортно ориентирани двигатели.

Ключов елемент за представянето на двигателя e олекотеният колянов вал, титаниевите елементи и алуминиевите бутала за цилиндрите, олекотените глави за цилиндрите с титаниеви входни клапи и изходни клапи с натрий в тях, суха система за смазване с интегрирани маслени охладители, както и, разбира се, страхотният компресор Roots.

Дизайнът на компресора осигурява по-тиха и по-ефективна работа, докато големият 2.3-литров обем дава гаранция за постоянен приток на свеж въздух при високи обороти. Максималното налягане може да достигне до 0.72 бара.

Corvette ZR1 влиза в продажби в средата на годината, като от GM се гордеят, че това трябва да бъде най-високоефективният двигател с повече от 600 к.с. мощност.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...