Continental вдига завесата над технологиите за “разширена реалност” в автомобила

Main August 1, 2014 | Speed-Press.com A- A+ 11825 views | no comments

Доставчикът на технологии за автомобилната индустрия и водещ производител на гуми Continental представя значима еволюция на своя информационен дисплей в автомобила (HUD). Компанията демонстрира прототип на технология с “разширена реалност” (augmented reality), при който нужната при шофиране информация вече е проектирана чрез прозрачен екран директно на пътя пред водача. Имайки в предвид моментното състояние и поведение на автомобила, системата на Continental използва данни от камерите, радарна информация от сензорите в автомобила, дигитални карти и GPS позициониране, за да създаде модел на външната видима среда от гледната точка на водача и да постави “увеличената” информация в най-подходящата визуална точка.

Нареченa AR-HUD (Augmented reality head-up display), новата система ще бъде важен фактор за подобряване безопасността при шофиране, като нужната на водача информация се появява винаги в полезрението му и на мястото, където тя е част от съответната ситуация при шофиране. Когато се движите в определена посока например, виртуален символ, положен точно където трябва на пътя, показва на водача мястото за завой. А когато са включени системи за контрол на дистанцията като адаптивен круиз контрол, знак на дисплея маркира кой автомобил отпред е засечен от системата. Така водачът и автомобилът вече говорят помежду си, макар и без думи.

Чрез AR-HUD Continental продължава с развитието на впечатляващо ергономични дисплей технологии, които играят ролята на информационен филтър – екран в цвят на предното стъкло на автомобила отразява определена информация, която е директно свързана с шофирането и където водачът може да я разчита лесно, без да отклонява вниманието си от пътя.

Информацията, представена чрез AR-HUD, е излъчвана в двa слоя – “близко” и “разширено” (augmented) представяне. В първия случай информацията изглежда, че се намира в края на капака на двигателя и показва данни като скорост на движение, ограничения в скоростта или настоящите настройки на круиз контрола; при “разширеното” прожектиране информацията е “поставена” директно на пътя с прожекционно разстояние от 7,5 метра и е свързана със съответната ситуация на пътя.

AR-HUD поставя виртуалната информация директно пред линията на погледа на водача. Технологията инсталира пълноцветни графики в реалната картина на пътя в сегмент от полезрението на водача с широчина 130 и височина 60 см. Това става възможно с технология за дигитално микроогледало (DMD), използвана и в дигиталното кино.

На този етап Continental използва системата в три приложения – AR-HUD помага на водача, когато автомобилът е в опасност от неволно напускане на платното (Lane Departure Warning (LDW); подпомага адаптивния круиз контрол – когато той е активиран, сърповиден символ на дисплея отбелязва автомобила отпред, засечен от електронната система, а при навигационната система представя нужната информация за управление в реалното външно полезрение и позволява на водача да знае къде трябва да завие, без да мести погледа си между екрана на навигационната система и пътя.

Continental ще започне производство на новата технология през 2017 г.

 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...