Fiat се отказва от голф-класата?!

Main April 20, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 1960 views | no comments

От Торино сменят радикално посоката на продуктовата си стратегия в ключовия за Европа голф-сегмент според изявление на супер-боса Маркионе. Следващото Bravo няма да е хечбек от този тип, а кросовър, което според торинци ще им помогне да повишат продажбите си в Стария континент. Във Fiat окончателно са решили да не лансират нов конвенционален хечбек, като конкурент на Volkswagen Golf, несъмненият шампион по продажби в Европа, а изцяло нов, с по-висок покрив кросовър, приличащ и инспириран от супер-успешния модел Qashqai на Nissan.

По плановете на Маркионе новата кола трябва да дебютира през януари 2012-а на автосалона в Детройт. Fiat е финализирал стратегичeското си решение през миналия месец, а серийният модел трябва да тръгне в производство през 2013-а година.

Сегашните Bravo и Qashqai бяха лансирани едновременно на пазара в Европа през 2007-а. В началото продажбените им резултати бяха много близки, но постепенно Qashqai изпревари Bravo с разгромния резултат от 5 на 1 (216 091 на 44 850), според данни на JATO. Nissan лансира Qashqai като замяна на коренно различната по типа си компактна Almera. Qashqai на вид е типичен SUV, но се пласира именно в голф-класа и бързо запълни дупката на пазара, създадена от слабо продаващата се Almera.

В същото време Bravo, което беше предложено само във варианта хечбек с пет врати, отбеляза прогресиращо намаление на продажбите от 95 292 броя през първата година на производството си (2008-а) дo 44 850 броя през 2010-а, което го изпрати от първоначалното 12-о място на 18-о в сегмента според данните на JATO. При лансирането на модела от Fiat заявиха че очакват около 120 000 продажби годишно, а за да бъде печеливш моделът, минимумът нa продажбите трябваше да е 75 000. Това беше извършено през 2007-а и 2008-а, но през последните две години бариерата не беше постигната.

Компактният клас в Европа е вторият по големина пазарен сегмент с общи годишни продажби от 3.16 милиона през миналата година /22% от всичките 14,3 милиона реализации/, според данните на JATO Dynamics. На първо място е субкомпактният сегмент с 3.64 милиона продажби и пазарен дял от 25%.

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...