GM е готов да стане партньор на АВТОВАЗ

Main December 7, 2007 | Auto-Press.net A- A+ 828 views | no comments

Днес във времето на сериозна настабилност на големите автопроизводители, особенно от Щатите, най-перспективният път за развитие и излизане от кризата е инвестирането в страните с развиващи се икономики /emerging markets/, една от които е Русия. Прогнозите за развитието на автомобилния пазар там са повече от блестящи, смята се че към 2010-а година руският автопазар ще стане №1 в Европа.

Това са причините, които са подтикнали ръководството на General Motors да излезе със заявление за желанието си да изкупи значителен пакет ценни книжа на ОАО "АВТОВАЗ", което би му позволило да стане стратегически партнъор на руския автогигант. GM и сега има съвместно предприятие с АВТОВАЗ – GM-АвтоВАЗ, което работи от 2002-а година насам.

От GM не разкриват подробности около предложението, но съобщават, че то е достатъчно конкурентоспособно. Идеята за сътрудничество с АВТОВАЗ не е само на GM - с предложения към руснаците са и други световни автопроизводители - Renault, FIAT, Magna, които подобно на американците също имат производствени мощности в страната.

Според босът на АВТОВАЗ Сергей Чемезов, обединението търси стратегически партнъор, който би помогнал сериозно в развитието на определено изостаналата от световното ниво руска автоиндустрия. При всички случаи, обаче, според Чемезов, контролът върху съвместното предприятие ще остане руски.

Волжският автопроизводител вече има подписан меморандум за намеренията с италианската Fiat Group, като от АВТОВАЗ подчертават, че документът ще стане базов за определяне основите на сътрудничеството, насочено към развитието на ОАО АВТОВАЗ в областта на леките автомобили.

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...