GM със 7% от Peugeot официално

Main March 1, 2012 | Speed-Press.com A- A+ 8900 views | no comments

PSA Peugeot Citroen официално формира алианс с General Motors, целейки по този начин да реализира икономия от 2 милиарда долара в близките пет години. Споразумението бе подписано вчера в Ню Йорк от Дан Акерсон, главен изпълнителен директор на американския гигант и Филип Варен, председател на управителния борд на френската компания.
Както и се очакваше, GM ще вземе дял от 7% от Peugeot и двете компании ще стартират съвместна изследователска дейност, ще споделят платформи, разработки и технологии.
GM е заявила, че ще вложи между 400 и 470 млн. USD за дяла си в европейския производител №2 след Volkswagen AG. Финалната сума на инвестицията ще бъде уточнена спрямо пазарните условия.
GM е заявила, че структурата на алианса почива върху две основни цели – споделянето на автомобилни платформи, части и модули от една страна и създаването на глобална съвместна снабдителска мрежа с общ годишен обем на закупуване на стойност прибл. 125 милиарда долара.
„Всяка компания ще продължи да продава независимо автомобилите си и на конкурентна основа“, е официалното изявление на американците.
Алиансът ще се фокусира най-вече върху моделите от компактния и средния клас, MPV-та и кросоувъри. Вероятно ще бъде разработена и нова обща платформа за автомобили с ниски нива на вредните емисии. Очаква се първите от тях да излязат на пазара през 2016 г.
Сделката ще бъде финализирана и ще влезе в сила ефективно от втората половина на 2012 г.
Тя визира най-вече марките Opel и Peugeot, а целта е по-доброто им позициониране на европейския пазар. Анализаторите обаче са скептично настроени. „PSA се нуждае от GM, но GM няма нужда от PSA“, е споделил Матю Стоувър от нюйоркската компания Guggenheim Securities. „Трудно ми е да си представя как точно тази сделка би помогнала на GM в Европа“, е добавил още той.

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...