Honda FCX Clarity - Екологичен автомобил на годината

Main April 11, 2009 | RS-Auto.bg A- A+ 2086 views | no comments

„Световен екологичен автомобил на годината” представлява поднаграда на „Световната кола на годината” (WCOTY), която се дава всяка година от жури, състоящо се от избрани журналисти от целия свят. И след като през 2006 година тази награда бе спечелена от Honda Civic Hybrid, то по време на автомобилното изложение в Ню Йорк наградата взе друг представител на Honda. Така почестите за 2009 година получи Honda FCX Clarity.

Тази година се появиха серия серийни и експериментални автомобили – включващо всичко от TetraFuel коли до изцяло електрически модели. И тъй като според правилата серийните модели трябва да са изцяло нови и да се е предлагал за продан в поне един голям пазар в периода 1 януари – 31 декември 2008 година), то имаше някои странни присъствия и липси. Поради строгия регламент липсваха модели като Toyota Prius и VW Jetta TDI, докато за сметка на тях присъстваха любопитни модели като Chevrolet Tahoe/GMC Yukon Hybrid и Mitsubishi i-MiEV

И макар и да сте склонни да спорите, че модели като i-Miev и FCX Clarity не са изцяло подготвени за серийно производство, то правилата сочат, че един модел може да бъде експериментален прототип или потенциален готов за производство модел (стига 10 или повече бройки да са били пускани на тестове през 2008 година).

FCX Clarity бе избран от първоначален списък с 22 модела, номинирани от 59 автомобилни журналисти от 25 страни. Накрая на конкурса журито реши: „ FCX Clarity е изцяло реален, задвижван от водород луксозен седан, осигуряващ удобствата, който човек би очаквал от модел с разход на гориво от 3.3 л/100 км. Автомобилът може да изминава 430 км с едно зареждане, като емисиите му на СО2 са нулеви.

Ето и моделите, които първоначално бяха класирани в конкурса за Световен екологичен автомобил на годината:
Audi Q7 3.0 TDI
BMW 335d BluePerformance
Chevrolet Tahoe / GMC Yukon Hybrid
Citro

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...