Honda и Toyota най-"зелени"

Main April 4, 2007 | Auto-Press.net A- A+ 1119 views | no comments

Съюзът на загрижените учени /Union of Concerned Scientists (UCS)/ е поставил на пъво място Honda като "най-зелен" автопроизводител В Щатите /Greenest Automaker in the U.S./ за четвърти пореден път.
Наградата е базирана на последното изследване за класиране на автопроизводителите за 2007-а наречено: The Environmental Performance of Car Companies. То проследява емисиите на всеки отделен автомобил на производителя, включително и тези от сектора на всъдеходите и пикапите. Тазгодишният анализ е включвал осем водещи автопроизводителя, които покриват 90% от пазара на леките коли, всъдеходите и пикапите в Щатите.

Наградата на UCS отива при компанията с най-ниски общи емисии на въглероден двуокис и на създаващи мъгла емисии за цялата му произвеждана гама. Honda сама въведе граници по план за намаляване на емисиите до 2010-а година, както за автомобите си, така и за производствените си мощности. За периода 2000- 2005-а компанията намали изхвърляният въглероден двуокис с пет процента и се надява да добави други пет в периода 2005 - 2010-а година с въвеждането на нови гориво спестяващи технологии, като чисти дизели и хибридно задвижване.

"Honda е единият от двата автопроизводителя, които имат по-добри от средните за отрасъла показатели във всеки клас автомобили" споделя Дон Маккензи, автор на изследването.

Toyota се класира на второ място с много малка разлика и е също производител, който непрекъснато подобрява екологичните показатели на продукцията си от 2001-а година насам. Много голям принос в тази посока има широката й гама произвеждани автомобили с хибридно задвижване.

"Класирането на Toyota показва, че широкомащабната производствена гама не е извинение за замълсяваща природата продукция" - продължава Маккензи. "Всички автопроизводители разполагат с технология, която им позволява да правят същото с всичките си модели - от спортните двуместни до всъдеходите и те да са далеч по-чисти".

На другата страна на класирането е DaimlerChrysler спечелил от UCS наградата "ръждясал ауспух" /Rusty Tailpipe Award/ за класирането си на последно място в три от последните четири изследвания, които се правят на всеки две години.

В точково изражение нещата в класирането изглеждат така: при приета средна база за автомобилната индустрия 100 т. - Honda има 78, Toyota има 81, а DaimlerChrysler отбелязва постижение от 115 т., което е с 47 на сто по-зле от това на Honda.



 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...