Suzuki Splash – оригиналът на новия Opel Agila

Main September 27, 2007 | Auto-Press.net A- A+ 2177 views | no comments

Японската фирма, лидер в производството на компактни автомобили – Suzuki Motor Corporation, представи официално моделът си Splash - изцяло нов компактен модел. Идването на колата беше много логично след моделната смяна на по-големите модели на марката – Swift, Grand Vitara и малкия всъдеход SX4, Така Suzuki за по-малко от три години изкара на пазара четири нови модела, изпълвайки с конкретно съдържание посланието си към клиентите - ‘Way of Life!’ – философия подчертаваща стратегията на марката да предлага и прави автомобили които въодушевяват хората дори и само с вида си.

Колите за Европа вече се правят в унгарският град Естергом, от поделението на корпорацията Magyar Suzuki Corporation, която произвежда още моделите Swift, SX4 и Ignis. В същото предприятие Suzuki ще произвежда и модела Аgila за поделенията на GM в Европа - Оpel и Vauxhall. Колите имат напълно идентична инженерна част, а главната външна разлика между Splash и Аgila отпред е в капака, спойлера и фаровете. Отзад се различават малко по бронята, вратата и светлините. Двата автомобила ще бъдат произвеждани на една и съща платформа - модернизиран вариант на тази, използвана при Suzuki Swift.

Suzuki смята да произведе и пласира около 60 000 автомобила Splash в Европа годишно и това е напълно реално след като фабриката в Естергом , която отвори врати през 1992 година, вече е произвела над един милион автомобили. Всъщност точно така се наричаше и концепцията, представена на изложението в Париж през миналата година.

Новият модел на Suzuki ще бъде заместник на Suzuki Wagon R, спрян наскоро от производство. Splash обаче е по-просторен и по-добре оборудван. Въздушните възглавници например са шест, срещу доплащане се предлага и система за стабилност на пътя.

Във визуално отношение, Splash почти по нищо не се различава от своя събрат от Рюселсхайм. Подобно на него, автомобилът демонстрира еднообемен дизайн и практичен интериор. Оборудването на по-скъпите версии включва шест въздушни възглавници и система ESP, с което напълно покрива изискванията на европейската клиентела.

Splash се изправя срещу противниците си в мини-класа с доста висока каросерия - 1,60 метра, а окачването е базирано на техниката на Swift. Дължината на автомобила е 3,70 метра, а широчината - 1,70 метра, като интериорът побира до петима души.

Автомобилът идва с моторна палета от три двигателя – два бензинови и един дизел. Първите два са 100% с дизайн на Сузуки – трицилиндров 1 л, 65 к.с. и четирицилиндров 1,2 л, 86 к.с. И двата мотора са с по четири клапана на цилиндър. Дизеловият двигател е произвеждан в Индия по лиценз на ФИАТ – 1,3-литров, четирицилиндров с директно впръскване на горивото и мощност 75 к.с.

Много трудно да се каже, че Сплеш е пряк наследник по идеята си на суперкубичния модел Wagon R+ - увеличеният вариант на предназначения само за японския пазар Wagon R, пуснат през 1993-а година. "Колата е базирана на корено различна философия и критерии, Splash е с дизайнq отговарящ напълно на изискванията на европейския купувач – обяснява Тошихиро Сузуки, главен инженер на проекта. "Колата идва с атрактивен стил, компактни размери, много високо качество на изработката и висока степен на чистота на колата към околната среда – завършва Сузуки. В изпълнение на тази цел група от 10 дизайнери на марката са командировани в Германия през 2004-а за половин година. Задачата им е била да анализират европейската автомобилна мода, начина на живот и дизайн и да изпълнят задачата си, прилагайки развойната стратегия на марката с европейски етикет.

Първата фаза в актуалната световната стратегия на Suzuki е спортното начало на автомобилите. Втората фаза е фокусирана върху младите фамилии, като главна таргет-група. Членовете й, които най-често вече имат и деца, търсят освен свежия и спортен изглед на автомобила си още функционалност, вътрешен обем и икономичност. Затова дизайнерите на фирмата са избягали от кутийчестта форма на Wagon R+ към стил, който е изразен директно в името на колата Splash /пръски, пръскане, мокрене, плискане – англ./, издигайки в култ младостта, свежестта и енергичното представяне.

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...