Taxicol не се нуждае от шофьор и релси

Main March 12, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 3565 views | no comments

На салона в Женева имаше изобилие от екологични проекти. Вниманието ни привлече доста интересен малък автобус под името Taxicol. Защо ли? Ами вътре нямаше обособено място за шофьор. Идеята е няколко автономни модула, всеки от тях с 22 места при необходимост да могат да бъдат свързани в една композиция до 5 автобусчета.
Освен всичко останало, Taxicol разполага с два различни режима. Автоматичният е без шофьор и е за по-далечни разстояния, а ръчният е предназначен за градска среда.
Модулите са с електрическа тяга, но разполагат и биоетанолов агрегат за увеличаване на автономността, която е 210 км.
За разлика от останалите транспортни средства Taxicol не изисква скъпа инфраструктура като релси и др. Цената на предназначените за него ленти не е висока, тъй като контролът над автобусчето става посредством оптична система, следваща боядисана релса на тротоара.
Бордовата електроника отчита реалното време на пътниците и така осигурява информация за трафика. Докато се движи, Taxicol временно може да се отклони от електронната си траектория, за да избегне евентуални препятствия по пътя си.
Приятно впечатление ни направи и фактът, че вратите са с платформи за качване на инвалидни колички и хора в неравностойно положение.
Отгоре на всичкото размерите на Taxicol са изключително подходящи за градска среда – 5500 мм х 2000 мм х 2460 мм. Мощността на двигателите му е 60 кВт, а макс. му скорост е 55 км/ч.
Зад прототипа стои френската компания EXID Assistance Aux Projets, представила преди две години на салона в Женева градския електрически автомобил MICRON.

 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...