Анатомията на един богатир - КамАЗ-4326-9 за Дакар 2011-а

Main January 26, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 6200 views | no comments

Ако Русия има някъде непреклонен авторитет в автоспорта, то това са маратонските ралита Дакар. Синята руска армада от богатирски камиони вече цяло десетилетие е истинският цар в категорията си. В тазгодишното издание отборът Камаз-Мастер класира на първите три места трите си бойни камиона, а на четвъртото завърши техен бърз камион сервиз. В същото време за тези камиони е известно доста малко – какви са им е двигателите, максималната скорост, кое в тях е руско производство, какво чуждо? По-надолу даваме отговори на тези въпроси.

През 1988-а е стартът на участието на руски пилоти с камионите КамАЗ, които тогава са серийно изпълнение. Избран е моделът с три оси и пълен привод КамАЗ-4310, на който по-късно моторът е форсиран до 290 к.с. вместо 210-е на серийното изпълнение. Доработили системите за охлаждане и смазване, поставен е ролбар, по-твърди амортисьори и ресори и...поехали! В този си вариант, обозначен като КамАЗ-С4310 /С е за спорт/, машината дебютира в европейското рали Елч с индивидуални второ и четвърто място, и първо място отборно.

Следват години с развитие по метода на пробата и грешките, докато не се достига до първият по-сериозен мотор с мощност 430 к.с., който иска доста по-съществена преработка на трансмисията. Тогава идва и първият чужд агрегат – съединител английско производство, след което камазовци започват да използват все повече чужди части, включително и американски двигатели Cummins с мощност 520 к.с.

Малко по-късно ярославските моторостроители предлагат силовия си агрегат ЯМЗ-7Э846, турбодизел с голям въртящ момент на ниски обороти и работещ добре с нискоцетаново гориво. С него камазовци отбелязват първата си победа в Дакар през 1996-а. Следващата бегачка има 12-цилиндров мотор с мощност над 1000 к.с., но през 1998-а колата не постига успех в Дакар, защото трансмисията не издържа на огромната мощност. Този състезателен камион е последният със средно разположен мотор, заради новите правила на FIA.

След него идва КамАЗ-4911 Extreme - машина, която нямаше аналог по проходимост, маневреност и динамика. Наречено летящият камион", това чудовище прави едни от най-ефектните скокове и печели в дебютната си 2003-а руския шампионат, ралитата Дезърт Челъндж, Хазарски степи, Кападокия и най-главното - злато и сребро в Дакар.

Дали е било възможно да се направи още по-добър камион. Оказва се че да – през 2007-а идва сегашната генерация на спортните камиони - КамАЗ-4326-9. В него е монтиран руски мотор ЯМЗ-7Э846 с ходов обем 18,47 л. Този турбодизел V8 има максимална мощност 830 к.с. и 3500 Нм максимален въртящ момент. Е, не е идеален – доста е ящен" - в състезателен режим харчи над 100 литра нафта на 100 км, доста е тежък – 1400 кг и има къс живот – около 30 000 състезателни километра.

Останалата техника в колата е интересна смес от руски и вносни агрегати - съединител SACHS, предавателна кутия 16 степени ZF, раздатъчна кутия Steyr, кардан Tirsan Kardan. Вместо тежките руски мостове са монтирани финландски Sisu, модифицирани вместо с дисковите оригинални спирачки с руски, барабанни, със задвижване Wabco. Гумите са доказалите се в състезанията Michelin 14.00 R20XZL.

Машината на седемкратния вече победител в Дакар Владимир Чагин, получил напълно заслужено прякора Цар", е по-различна от останалите - нормален" състезателен КамАЗ струва около 200 000 евро, докато царският" е за 680 хиляди! От всички направени досега състезателни камиони на КамАЗ той е най-лекият и бърз – максималната му скорост достига 180 км/ч, а ускоряването от място до 100 км/ч е за под 10 секунди. Визуално машината на Чагин се различава с малките си ксенонови фарове и максимално издърпана напред кабина, но има място за още работа по нея - например да се намали още масата й от 9200 кг, до минимално разрешената по регламента 8500кг.

 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...