България и Саксония - стара дружба в нов коловоз

Main February 4, 2014 | Speed-Press.com A- A+ 15800 views | no comments

България ще може да разчита на сътрудничество и помощ за изграждането на своята автомобилна индустрия от страна на германската провинция Саксония. Ангажиментът бе скрепен с подписи под официално споразумение между Аутомотив Клъстер България и Аутоклъстер Саксония (AMZ). Церемонията бе уважена и от президента Росен Плевнелиев, който посочи, че клъстерът за две години е успял да организира 29 фирми с над 10 000 работни места у нас, но потенциалът за развитие е много по-голям и пое ангажимент държавата да помага за това.
Провинция Саксония в момента е сред водещите автомобилостроителни области в Германия и Европа, а само преди 20 години бе изпаднала в дълбока криза. Цялата й индустрия бе пометена от „вятъра на промяната” заедно с „перлата на социалистическото автомобилостроене” – Trabant. В момента в нея работят заводи за финално асемблиране на Volksvagen, BMW и Porsche, много предприятия за компоненти, а универститети и частни институти и центрове участват в разработката и внедряването на най-авангардните новости. При това в Саксония са разположени най-модерните и най-нови заводи просто защото старите не ставаха за нищо. "Много от проблемите, с които се сблъсквахме в изминалия период, са общи за всички земи на бившия социализъм, така че ние сме наясно с вашите трудности и можем да ви помогнем", каза Дирк Фогел от Аутоклъстер Саксония. За инвестициите е важно държавата да осигурява подходяща нормативна и икономическа среда, а университетите и техникумите – добри работници, обясни и представител на провинция Саксония. "Споразумението е силен сигнал и към бизнеса, че България е доказано добро място за доставчици на автомобили и автомобилни компоненти и ще става все по-добро и по-ефективно, с оглед предоставяне на индустриални зони и пазар на труда. Президентството е винаги отворено към автомобилния клъстер на България и Саксония – вашите проекти и вашето сътрудничество са важни за България и за Европа, посочи Росен Плевнелиев.

 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...