Български отбор участва в „Дакар 2012“

Main May 17, 2011 | Speed-Press.com A- A+ 6200 views | no comments

За първи път България ще участва със самостоятелен отбор в „Дакар 2012". Петър Ценков, първият българин, завършил най-тежкото офроуд състезание през 2011 г., продължава и и в следващото издание на ралито, но този път с новосформирания спортен клуб „РалиРейд.БГ". Отборът включва двама състезатели с ATV - Петър Ценков и Младен Вачков, който е бизнесмен от Троян, класирал се през 2003 г. втори в ендуро-шампионата на България. Двамата с Ценков имат съвместна състезателна история в Гърция. Машините за „Дакар 2012" са изцяло подготвени и тунинговани от тима в България, като за база е използван моделът Can-Am Renegade. Спортен клуб „РалиРейд.Бг" ще осигурява пълна техническа логистична и информационна поддръжка на състезателите под ръководството на мениджъра Събин Коларов. Осигурен е и специален асистентски камион, Mercedes 6x6, който е бивша собственост на отбора на Mitsubishi. „Разполагаме и с най-добрите механици в България", заяви Петър Ценков по време на специална среща с медиите днес. Моторджиите Събин Коларов и Цветомир Иванчев се готвят за участие в по-следващото издание на ралито, а през тази ще влязат в ролята на асистенти на Петър и Младен. „РалиРейд.Бг" е дългосрочен и социален проект,чиято цел е да обедини българските участници, и най-вече да постави основите на българска школа. Започваме с малки стъпки, за да продължим с големи крачки", заяви Христомир Николов, говорител на клуба. „Всеки, който отговаря на изискванията и може да се самофинансира, е добре дошъл", добави още той.
Състезанието тази година предоставя много нови предизвикателства, като освен Чили и Аржентина, „Дакар 2012" ще включва и трета страна - Перу. 34-тото поредно издание на ралито ще стартира традиционно на 1 януари 2012 г. в Аржентина, но от курорта Мар дел Плата, а самият маршрут ще е по-труден.
Българското участие е под патронажа на министър Александър Цветков и ще мине с подкрепата на спортното министерство в лицето на министър Свилен Нейков.
На момчетата е обещана и държавна подкрепа. По принцип едно участие в „Дакар" за двама души излиза около 100 000 евро.

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...