Вдруги ден

Main July 27, 2007 | Auto-Press.net A- A+ 1286 views | no comments

На 22 юли 1894-а преминава първото в света автомобилно състезание. То се провежда по маршрута Париж – Руан под названието Concours de Voitures. Надбягването е организирано по инициатива на главния редактор на парижкия вестник Le Petit Journal Пиер Жифар. Заявки за участие подават собствениците на 102 коли – 38 бензинови, 29 парни, 5 електрически, а също и машини, задвижвани от сгъстен газ, мускулна човешка сила и дори от "свита вода /водата не се свива!/ и силата на земното притегляне /!?/". При тренировките се оказва, че повече от половината заявени автомобили въобще не могат да тръгнат, затова до старт са допуснати едва 21 екипажа – 14 бензинови автомобила и 7 паромобила. В състезанието участва и автомобилът L’Eclaire на фирмата Michelin, оборудван за пръв път в света с пневматични гуми.
Състезателите е трябвало да изминат разстоянието от Париж до Руан - 126 км, за не повече от 12 часа. Първи на финала е паромобилът De Dion-Bouton-Trepardoux, управляван от известния конструктор и състезател граф де Дион. Автомобилът му изминава дистанцията за 5 часа и 40 минути, развивайки средна скорост от 22,41 км/ч.
Странно защо, но журито, чийто членове стигат в Руан с влака, не дават наградата на де Дион, а на две коли Peugeot с двигатели Daimler, пристигнали на финала със закъснение от 5 и 10 минути след графа. Решението било обяснено с това, че скоростта не била важна, а здравината на машината и удобството на возене. Паромобилът De Dion е бил всъщност влекач с ремарке за пътниците и използвал за изминаването на маршрута около тон и половина вода и въглища. С неспортното си и неджентълменско решение съдиите всъщност уцелили десетката - бъдещето принадлежало на двигателя с вътрешно горене, а не на парата.
До финиша успели да се доберат 13 бензинови и два паромобила, вторият от които финиширал последен. Към него се отнасяло и друго странно съдийско решение - заставили пилота му Емил Скот да му закачи камбанки, за да не плаши по пътя конните екипажи.

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...