Гинес призна нов световен рекорд за най-бързо преминаване на Антарктида по суша

Main October 17, 2011 | Speed-Press.com A- A+ 3740 views | no comments

Тази седмица Гинес призна нов световен рекорд за най-бързо преминаване на Южния полюс по суша. Експедицията се е осъществила през 2010 г., когато два модифицирани пикапаToyota Hilux преминали 2307- километровото ледниково плато Антарктида за 108 часа.
Превозните средства са се движили със средна скорост от малко над 20 км/ч, което е индикация за екстремните условия при височина 2 км над морското равнище, през които са били изправени шофьорите и автомобилите. Експедицията е организирана от Националното географско дружество на Казахстан и на Антарктида и офроуд тунинг компанията Arctic Trucks, която е построила двата пикапа.
За да преминат през заледеното плато в сурови и екстремни условия, тунерите са се доверили на 3-литрови турбодизелови агрегати с мощност 170 к.с. Те са модифицирали пикапите, за да могат да поберат 1080 литра гориво, от които 280 в резервоар, а другите в товарното отделение. Двата пикапа са получили имена AT44 заради гумите, които са с размери 44x18,5 и с намалено налягане от под 2 атмосфери. Освен задвижване 4x4, специалните версии Toyota Hilux предлагат и 5-степенна автоматична трансмисия, която позволява теглене на допълнителен товар от 1,5 тона. Теглото на AT44 е 2250 кг, а средният разход на гориво в снега на Антарктида е бил 11,7 л/ 100 км.

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...