Докъде достигна технологията? - След 2010 година безспорно ни очакват много технологични нововъведения

Main December 2, 2007 | RS-Auto.bg A- A+ 2951 views | no comments

Автомобилната индустрия се е променила значително, откакто Франсоа Исак де Риваз създаде първия двигател с вътрешно горене през 1806 година. От тогава се появиха технологии като сервоуправление, ABS спирачки и системи за контрол, които са част от стандартното оборудване на повечето автомобили в днешно време. Това обаче далеч не е всичко, тъй като системите в автомобилите навлизат в нова ера.

1) All-wheel drive
Siemens VDO развиха система, наречена eCorner, която интегрира управление, амортисьори, спирачки и дори система за задвижване, като всичко това се намира в колелата на автомобила. Действително това елиминира нуждата от двигател, но за сметка на това смяната на джантите ще стане значително по-трудна задача. Дебютът на тази система би трябвало да бъде през 2010 година.

2) Steer-By-Wire
Автопроизводителите в момента експериментират със системи, които засичат движението на волана и изпращат съответния сигнал към задвижващи механизми, благодарение на които колелата завиват. С помощта на тази техника ще могат да се премахнат тежките механични части, но пък надеждността може да бъде известен проблем. Очаквайте системата след 2010 година.

3) Fingerprint Security
Загубихте си ключа? Това вече не е проблем благодарение на скенера за пръстови отпечатъци на колата ви. Или имате от новите модели – които сканират направо лицето ви? Тъй като вашите отпечатъци или черти на лицето са уникални, това гарантира лесен достъп само за вас. И тази джаджа обаче се очаква след 2010 година.

4) Big Brother is Watching
Lexus наскоро представиха една система в своя LS460, която следи лицето на водача, за да гарантира, че той се е фокусирал върху пътя. Ако водачът се разсее, а колата е пред катастрофа, тя автоматично се подготвя за сблъсъка.

5) Hydrogen Power
Очевидно е, че натуралните горива няма да задвижват автомобилите още дълго, но въпросът е какво ще ги замени? Повечето автомобилни производители са съгласни, че водородът изглежда е бъдещето независимо от това дали захранва горивни клетки или направо двигателите с вътрешно горене. GM и BMW са пионерите в тази област, но и други компании не изостават много спрямо тази тенденция. Системата трябва да се появи между 2010 и 2020 година.

6) Social Autos
Забравете за Facebook и MySpace, защото някои производители работят върху осъществяването на връзка между автомобилите, която ще получава данни за колелата и спирачките, за да засече евентуални опасности и да изпрати сигнали наоколо, за да предупреди. Очаквайте системата около 2010 година.

Иначе камерите, които заменят страничните огледала, системите за разпознаване на знаците по пътя, въздушните възглавници в броните и дори електронни/хидравлични системи за контрол на клапите също са в процес на разработване. Съдейки по тези индикации, то автомобилната индустрия е на път да претърпи фундаментални промени.

 

Nissan GT-R 2008
December 1, 2007
 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...