Женската автомобилна революция в Саудитска Арабия продължава

Main July 1, 2011 | Speed-Press.com A- A+ 3490 views | no comments

Ако си спомняте преди време ви разказахме за бунта на арабските жени срещу забраната да управляват автомобили. До 28 юни своеобразният им протест преминаваше мирно и тихо и шофьорките, които имаха книжки, придобити естествено в чужбина, биваха само надлежно глобявани. Във вторник търпението на властите се изчерпа и до края на деня всички жени, осмелили се да седнат зад волана бяха арестувани.
Женският бунт за правото им да шофират започна още в края на пролетта, когато активистката Манал ал-Шариф (Manal al-Sharif) не само се осмели да седне зад волана, но записа това на видео и го качи в YouTube. На 22 май по време на поредното й кормуване тя бе задържана за шест часа, след което бе арестувана, но вече за десет дни. Видеото й бе свалено от YouTube, но арестът й предизвика широк обществен отклик. Останалите активистки не само поискаха освобождаването й, но призоваха всички жени от Саудитска Арабия да последват примера й.
По същата схема този месец Маха ал-Кахтани (Maha al-Qahtani) публикува на страницата си във Facebook съобщение, че започва да шофира на 17 юни. Жената бе написала, че това е нейно неотменно право, което не противоречи нито на конституцията на страната, нито на религията. Маха предложи на всички нейни сестри по оръжие, които имат шофьорска книжка да седнат зад волана и зовът й бе чут.
Така се стигна до арестуването на петте активистки тази седмица.
Сега за разлика от първия си автомобилен бунт, жените в Саудитска Арабия имат Facebook и Twitter, а оттам – и подкрепата на целия свят.

 
Keywords:   facebook, youtube
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...