Изградиха първите седем колонки за електромобили у нас

Main May 4, 2012 | Speed-Press.com A- A+ 9500 views | no comments

Масов старт при серийното производство на електромобили в света се очаква през тази и следващата година. Това ще намали силно цените им и ще предизвика бум на пазара, прогнозират експерти от Индустриален клъстер “Електромобили“ (ИКЕМ). В тази връзка различни дружества, негови членове, концентрират усилия в изграждане на пунктове за тяхното зареждане, които за това време поне в големите градове трябва да достигнат 200-300.
Първите седем публични колонки за зареждане на колите с ток изгради „Фул чарджър България” в София със съдействието на Столична община и ЧЕЗ. Сега фирмата работи с „Атанасов груп“ от Добрич за поставяне до месец на зарядни колонки и в мрежата на това дружество за дистрибуция на горива. Освен това се мисли за още зарядни пунктове в столицата и за създаване на зарядна инфраструктура в Бургас, Несебър, Созопол, Варна, Стара Загора, Пловдив, Сливен, Ямбол.
Членове на клъстера учредиха и специално акционерно дружество, което разработва различни варианти на зарядни станции и скоро ще ги предложи на пазара. Освен това дружеството също ще се включи в създаването на инфраструктурата за зареждане на електрически возила и вероятно като оператор на части от мрежата.
Друг член на ИКЕМ – консорциум „Зелена енергия“, изгради до Студентския град в София „зелен“ пункт за зареждане на електромобили. Себестойността на пункта е няколко пъти по-висока от тази на първите колонки, но пък с фотоволтаичния си панел той дава напълно екологична енергия. Проект за изграждане на пилотни зарядни колонки в София и в още големи градове има и „Ренерджи“, също член на ИКЕМ.
По поръчка на ИКЕМ Националният център за регионално развитие разработи проект за подпомагане изграждането на зарядни колонки, което ще улесни общините в това направление.
Очаква се също производството на електромобили в страната – в „Литекс моторс“ край Ловеч за леки и в „Ди Вен“ в Лом за лекотоварни, да се разгърне. Това безспорно ще тласне и производството на електродвигатели, батерии и други компоненти, за които в България има добър потенциал.


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...