История за мафиотска кола и щатски президент

Main August 23, 2010 | Auto-Press.net A- A+ 1938 views | no comments


Има един много малко известен факт в историята на Щатите - президентът Франклин Делано Рузвелт е използвал бронираната кола на гангстера Ал Капоне - Cadillac модел 1928-а, непосредствено след атаката над Пърл Харбър от японския флот. Гангстерът е имал в гаража си няколко автомобила, включително два абсолютно еднакви бронирани Cadillac-а, които са били конфискувани от правителството след ареста му за неплатени данъци.

В понеделник сутринта на 8 декември 1942-а, ден след изненадващата безпощадна атака на камикадзетата срещу щатската флота в Пърл Харбър, агентите на Сикрет сървиз са под напрежение, защото президентът Рузвелт трябва да произнесе обръщението си към нацията пред Конгреса, който пък трябва да обяви състояние на война с Япония. Превозът трябва да бъде осъществен с брониран автомобил за президента, който е необходим за защита срещу опит за убийството му от японски или германски наемници или симпатизанти.

Но федералните закони по това време не разрешават закупуване на държавен автомобил, ако той струва над $750! /Сещай се бат Бойко!/. Естествено, брониран автомобил струва много повече, и въпреки, че президентът остава без защита, законът си е закон! Няма време за промяна на закона, нито пък време в гаража на президенството да се подготви на ръка кола. Тогава агентът Райли, оглавяващ екипа от 70-е бодигарда на президента, открива, че държавата държи коли на изпратения в Алкатрас през 1934-а година Ал Капоне, включително и брониран Cadillac Town Sedan 341A, модел 1928-а.

Cadillac-ът на Капоне е зелен с черни калници - боядисване абсолютно идентично с това на 85-е Cadillac-а в разположение на Чикагската полиция, но носи близо тон броня под стандартните си ламарини. Предното стъкло и страничните също са от дебело близо три сантиметра, устойчиво на обстрел с автоматично оръжие стъкло. Колата имала червена мигаща светлина зад решетката на радиатора и полицейска сирена, както и първа от частните автомобили в Щатите имала приемник, настроен на полицейска честота.

Екип от държавни механици работи през нощта на 7-и декември, за да подготви и почисти колата на Капоне за президента, и на 8-и сутринта той отива в Конгреса с колата на мафиота. Рузвелт продължава да ползва колата до момента, когато от Ford Motor Co. преработват и доставят на неговата администрация брониран Lincoln V12 1939-а. От Синия овал се сещат как да заобиколят изискването на закона за цената - дават я на лизинг на правителството срещу $500 годишна вноска! Този автомобил е използван след Рузвелт и от президента Хари Труман до 1950-а година и в момента се намира в музея на Ford в Мичиган.

Капоне е имал няколко Cadillac-а, купени от представителства на марката на името на "Mистър Браун". Пребоядисването на някои от колите в полицейски камуфлаж и бронирането им е ставало след това.

През 2006-а документация за втора кола на Капоне, продадена на търг от RM Auctions, Inc., сочи, че през 1932-а автомобилът бил продаден за показване в увеселителен парк в Лондон, Англия. На търга от 2006-а година се очаквало колата да бъде продадена на цена между $750 000 и един милион, но е била реализирана за $621 500. Сега автомобилът отново е изложен за продажба на търг с начална цена от половин милион долара.

 
Keywords:   cadillac
 

Images Gallery


 

SsangYong e жив! SsangYong e жив!
August 23, 2010
 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...