Как да не заспите? - Учени изследват синята светлина

Main April 6, 2008 | RS-Auto.bg A- A+ 1942 views | no comments

Обичайните методи на отваряне на прозореца или улисване на звука от уредбата, за да останете будни в автомобила, са доста посредствени, но в момента автомобилните производители работят упорито върху нови екстри за предотвратяване на заспиването зад волана. Mercedes Benz например тестват система, която ползва софтуер за разпознаване на лицето, за да засекат дали той случайно не заспива. Toyota и още няколко други японски компании пък тестват седалки със сензори за налягане, които засичат промените в пулса и дишането, за да видят колко изморен е водачът.

Учените от Rensselaer Polytechnic Institute в Ню Йорк обаче намериха друго решение, което е изключително просто – инсталиране на сини LED светлини в кабината. Първоначалното тестване показва, че чрез сини светлини при определена дължина на вълната будността на водача може да бъде подобрена, а вътрешният му часовник – променен.

Един недостатък на този метод е, че той е релевантен само по тъмно, но изследователите в момента работят върху това как синята светлина може да подобри будността на водача. Освен това учените работят и с няколко компании за автомобилни части, но засега твърдят, че проектът е в прекалено начална фаза.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...