Кой е с най-много коли в Европа?

Main June 23, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 2120 views | no comments

Нивото на насищане с автомобили в Европа расте непрекъснато. Според данни от изследване на транспортния клуб на Австрия, най-много коли на калпак от населението имат Люксембург и Италия, където на 1000 жители има по 610 автомобила. Веднага след тях се нареждат островните държави Малта - 575 коли и Кипър - 580, може би защото там няма сериозната алтернатива на железопътния транспорт. Най-нисък е този показател в нашата северна съседка Румъния, където на 1000 души са регистрирани 210 автомобила.

В самата Австрия през последните 15 години прирастът на автомобилното "население" е бил четири пъти по-висок от този на човешкото. Това се дължи най-вече на изпразването на градовете по посока на крайградските комплекси, които остават встрани от обществените транспортни комуникации, което пък от своя страна налага новодомците да държат по два-три автомобила в дворовете си.

Интересен момент е, че нарастването на благосъстоянието на дадена страна не води автоматично към нарастване броя на автомобилите. Пример за това е Дания, където на 1000 жители има едва 385 леки коли, подобна е картината в Швеция - 462 автомобила и в Холандия - 463.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...