На този ден - излиза първият сериен Corvette +видео

Main June 30, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 2760 views | no comments

На 30 юни 1953-а, е направен първият сериен Corvette в завода на General Motors във Флинт, Мичигън. Колата е изкарана от конвейера от работника Тони Клейбър, получил привилегията да направи първото каране на колата, станала по-късно истинска автомобилна икона.



Най-"виновният" за появата на колата е Харли Ърл, започнал кариерата си в предприятието на баща си - Earl Automobile Works, което е работило по дизайна и купетата на специално предназначени за снимане на филми в Холивуд автомобили. През 1927-а General Motors наема Ърл да направи дизайна на модела LaSalle, модел, който компанията позиционира между Buick и Cadillac.

До края на 1929а от LaSalle реализира над 50 000 продажби, но заради Голямата депресия през 30-е години производството е спряно. По това време Ърл обръща върху себе си вниманието с дизайна на Buick "Y Job," определен в автоиндустрията като първия концептуален автомобил в нейната история. Дългото купе на колата предлагало такива иновации, като скриващи се фарове, електропакет на стъклата, въздушно охлаждане на спирачните барабани и др.

През 1950-а Ърл отбелязва хет-трик с мадела Buick LeSabre, а през януари 1953-а представя последната си кола-мечта /dream car/ - Corvette, като част от пътуващата изложба Motorama на GM в хотел Уолдорф Астория в Ню-Йорк.



Corvette е първият американски автомобил с покривни панели от пластмаса, моментална става хит и през първата година от производството са реализирани буквално от конвейера 300 броя. Всички те са бели кабриолети с червен интериор и черен гюрук. В колата е използван известният мотор на GM - Синият пламък /Blue Flame/ - 6-цилиндров, куплиран с двустепенна автоматична предавателна кутия Powerglide.

Спортните качества на Corvette отстъпвали на тези на европейските му конкуренти, затова GM по-нататък през 1955-а монтира първият V-8 мотор.

 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...