Невероятен финал на юбилейното Indy 500 +видео

Main May 30, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 3035 views | no comments

23-годишният калифорниец Джей Ар Хилдебранд беше само половин обиколка преди първата победа на новобранец /rookie/ от тази на Хелио Кастро Невес през 2001-а, но както казват ветераните на състезанието, нищо не е решено преди последното размахване на карирания флаг в обиколка №200. Неговата кола се плъзна на четвъртия завой преди финала и се удари в предпазната бариера, което донесе победата на Дан Уелдън, шампион на
IndyCar Series от 2005-а година.



Колата на Уелдън изпревари плъзгащия се автомобил на Хилдебранд и пресече първа финалната линия при жълт байрак. Според главния съдия Брайън Ернхард, няма изискване в правилника за коли, които не участват в инцидента да остават зад тези които са участници, независимо от показания жълт флаг.



"Това беше фантастично постижение за всички нас в отбора на Bryan Herta Autosport, - заяви след победата си Уелдън - "Аз обичам всичко в Индинанаполис - традицията, феновете, историята. Стараех се да дам всичко от себе си" - завърши Уелдън за когото юбилейното Indy 500 беше първо състезание за сезона. Стартиралият шести Уелдън каза още, че е бил невероятно изненадан, когато колата Хилдебранд се е ударила в оградата. Преди последните дасат обиколки Уелдън вървеше шести, но тогава временният водач Бертран Багет влиза за бързо зареждане заради липса на гориво в 197-а обиколка е Уелдън изпревари Скот Диксън.

Хилдебранд сподели, че последните обиколки е карал на изпарения - питстопът му е бил в 165-а обиколка, но в този фатален за победата завой е трябвало да изпревари друга кола, заради натиска отзад и е допуснал грешката, най-вече заради износените си гуми. Собственикът на отбора на Хилдебравд Джон Барнс сподели: "Дойдохме тук с пилот новак и всеки ни казваше, че ще имаме проблеми, но аз пък ви казвам, че Джей Ар свърши великолепна работа. Ние сме горди с него и неговата работа и второто му място".

Стартралият 29-и Грейъм Рейхъл завърши триото на почетната стълбичка, четвърти финишира Тони Канаан, стартирал 22-и, петият - победителят от 2008-а Диксън беше временен водач цели 73 обиколки, а стартиралият от първа редица Ориол Сервия завърши шести.

Миналогодишният победител Дарио Франкити, временен водач в 51 обиколки, вървеше втори пет обиколки преди края, но трябваше да влезе в бокса за гориво само обиколка преди края и финишира едва 12-и.

Toмас Шектер се придвижи с цели 13 позиции напред за да финишира на осмо място, а Марко Андрети скочи още по-високо с 18 позиции и завърши девети. Неговата съотборничка в тима Andretti Autosport Даника Патрик завърши най-напред от четирите стартирали дами - на десета позиция. Красивата дама дори успя да води в състезанието десет обиколки, но трябвашe също да посети боксовете за гориво десет обиколки преди края.

"Това е Indy 500 - трябва да успееш да хванеш шанса за да спечелиш" - сподели стартиралата 25-а Патрик - "Денят като цяло беше много добър за нашия състав".

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...