Нов пункт за зареждане на електромобили в София

Main August 10, 2012 | Speed-Press.com A- A+ 6235 views | no comments

Предвиждаме подкрепа за електромобилността в България. Това подчерта министър Делян Добрев, като откри вчера нов заряден пункт за електрически автомобили пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. С това пунктовете за публично ползване в София, инсталирани от „Фул чарджър България“, стават 9, към които се прибавят и 2 зарядни станции, създадени от консорциум „Зелена енергия“. И двете дружества са членове на Индустриален клъстер „Електромобили“.
Министър Добрев отбеляза, че на този етап на електромобилите вероятно ще бъдат спестени таксата при регистрацията, винетката и пътният данък. Дали пък и финансово ще бъде стимулирана покупката на електромобил, ще зависи от възможностите на Националния доверителен екофонд, които обаче засега не го предполагат. В министерството, от друга страна, се работи по национален план за развитие на електромобилността, който ще бъде внесен за утвърждаване в правителството до края на август. Министърът заяви, че в тази сфера са нужни законодателни промени и инвестиции, каквито се планират за изграждане на зарядна инфраструктура и за производство в България на компоненти за електромобилите.
В София специално, припомни кметът Йорданка Фандъкова, от 1 септември електромобилите паркират безплатно в синята и в зелената зона, а се мисли и за възможността да се движат свободно по бус-лентата за публичния транспорт. Тя сподели, че общината активно работи за „зелена“ транспортна схема и е отворена за всякакви идеи на Индустриален клъстер „Електромобили“ в тази посока.
От друга страна обаче, председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова каза пред журналисти, че няма възможност при покупката на електромобил да се ползва данъчен кредит или то да става с нулева ставка ДДС. Според нея 7-местните леки автомобили, които ползват данъчен кредит, са заварено положение и се приема, че те се ползват „за производствени цели”. А дали джиповете и вановете (които може да са 7-местни) наистина се употребяват по предназначение, е друга тема.
До 2025 г. електрическите и хибридните превозни средства ще стигнат до 50 % от новорегистрираните автомобили в Европа, сочат прогнозите. Затова и ИКЕМ се обръща към българското правителство и общините в България с призив за активна подкрепа на електрическата мобилност и нормативни промени в тази посока. ИКЕМ предлага да се създаде съвет за координация към министъра на икономиката, енергетиката и туризма, който да ускори разработването на "Национална програма за електрическа мобилност - България 2025".

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...