Петър Ценков завърши 23-ти по „Пътя на коприната“

Main July 24, 2012 | Speed-Press.com A- A+ 7080 views | no comments

Единственият българин, завършил два пъти рали Дакар, направи своя дебют в рали с автомобил. Петър Ценков участва в рали Дакар с ATV през 2011 и 2012, а през 2013 ще се пусне в надпреварата с автомобил. Машината е Opel Antara RR3, проектирана от унгарския състезател и конструктор Балаш Салай. Тя е изградена върху тръбна рама от композитни материали. Двигателят е 3,2-литров V6 с 210 к.с. и 380 Нм. Окачването е независимо отпред и с цял мост отзад.
„Пътят на коприната 2012" подложи участниците на изпитание от 3859 км, 2083 от които - специални етапи. Асистентските екипи пътуваха със самолет заради огромните разстояния. Подобно на програмата в Дакар през 2013, най-тежките етапи бяха в началото - около Волгоград и Елиста.
От стартиралите по „Пътя на коприната" над 100 екипажа едва 60 са класирани във финалното подреждане. За трудностите на ралито говори фактът, че последните 20-ина в класирането са с изоставане от над 20 часа, т.е. повече, отколкото е отнело на победителя Борис Гадашин.
Българският екипаж завърши на 23-то място с изоставане от 7:55,14 часа. Ценков сподели, че в пустинята са затънали само веднъж. Екипът на Рали Рейд.БГ е можел да се справи и по-бързо с трасето, но е трябвало да се кара разумно, за да се пази колата. „Около нас на финала бяха все бивши заводски автомобили или отбори с по-сериозна асистентска подготовка, разказа Ценков. Най-големите могат да си позволят да карат много по-агресивно, защото след всеки етап колата ще бъде напълно възстановена, докато ние трябваше да я пазим много повече."
Унгарската легенда Балаш Салай завърши на 2-ро място в генералното класиране с Opel Antara RR1, което се превърна в сензацията на състезанието.
Подготовката на Ценков и навигаторът му Иван Маринов за Дакар ще продължи с рали „Бреслау" (22-29 септември 2012), което тази година е изцяло на територията на България. От 14 до 20 октомври 2012 пък е рали Мароко - последно изпитание преди заминаването за Южна Америка през декември.

 
Keywords:   antara, Off Road, opel antara, rr3
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...