Предложиха 140 км/ч за магистралите

Main January 25, 2012 | Speed-Press.com A- A+ 2525 views | no comments

Правителството предложи промени в Закона за пътищата. Скоростта за движение по магистралите да се вдигне от 130 на 140 км/ч. Нетърпеливите обаче да не бързат, защото полицейските глоби все още са по старите ставки. Тези и други проектозакони, които въвеждат определението “скоростен път“, бяха предложени от регионалното министерство в края на миналата година и в сряда бяха приети на редовното заседание на Министерски съвет, но за да влязат в сила, трябва да бъдат одобрени и от НС.
Предлаганата скорост до 140 км в час се отнася само за леките автомобили, а не за автобуси и товарни автомобили. В Европа максималната скорост все още е 130 км.
Максималната скорост по скоростните пътища ще е 120 км/ч. За да бъде определен като скоростен, пътят трябва да отговаря на седем условия: да има самостоятелни платна за движение във всяка посока с разделителна ивица между тях, като всяко платно е с най-малко две ленти за движение. „Скоростният път“ няма аварийна лента и това поевтинява с 20% строежа му. Водачът на него няма да може да спира и да завива в обратна посока, да се движи назад, да навлиза в разделителната ивица или да я пресича, включително и на местата, където тя е прекъсната.
Друга важна промяна в Закона за пътищата забранява билбордовете по магистралите и скоростните пътища. Това означава над 700 билборда да бъдат демонтирани от собствениците им. Това трябва да стане до половин година след влизането в сила на закона.
Премахването на рекламата от скоростните пътища се прави с цел намаляване на катастрофите заради отвличане на вниманието на шофьорите. Рекламни съоръжения се допускат обаче по останалите републикански пътища, но те трябва да са на повече от осем метра от края на пътя. Освен това билбордовете ще бъдат обезопасени допълнително.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...