ПЪРВО БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ B СВЕТОВНИЯ ШАМПИОНАТ КРОС-КЪНТРИ

Main April 28, 2011 | Auto-Press.net A- A+ 3255 views | no comments

Днес в прес-клуб България с изключително голям интерес от страна на медиите премина пресконференцията за първите българи, които ще участват в Rallyе Tunisia 2011 в Африка, кръг от Световния Шампионат "Cross Country Rally - Тодор Христов и Зорница Тодорова. Зорница ще се състезава с АТV  KTM 525,  а Христов отново ще кара Can-Am Renegade 800, моделът с който той участва в рали Dakar 2011.

Стартът е на 1 май в град Тузьор, Тунис, а финала е на 6 май след 1500 км. в дюните на Африканската пустиня като участие са записали всички фирмени отбори при мотоциклетите и автомобилите. Основен спонсор на ралито е Ойл Либия, при изключителни мерки за сигурност на състезателите и публиката. Участието в световната надпревара на двамата българи стана възможно благодарение на подкрепата на КИНГ, А2, Арми Груп, Корпоративна Банка и М-тел.

Асистенцията на двамата ни участника ще бъде също българска, това са изявените наши състезатели Пламен Николов и Калин Митов, а информация ще получаваме от телевизионния оператор Румен Петков. Подготовката на АТВ-та също е направена в България с идеи взети от Дакар по думите на Тодор Христов. Машините вече пътуват и в момента са в Марсилия, готови да се качат на ферибота.

Всеки ден на страниците на сайта www.4x4bg.com ще има последните новини с видео и снимки, а в сайта на организатора ще може да се следи on-line движението на състезателите.

Другата гореща новина е участието на Зорница Тодорова в Дакар 2012 – първата българка на най-престижната световна надпревара. Ралито в Тунис е част от подготовката за Дакар на двамата състезатели. Те ще се състезават в отбора на Yamaha и предстои подписване на договор през втората половина на май. Смяната на отбора е породена от това, че френския отбор MD Rally Sport е специализиран в бъгитата, които изработват и на тазгодишния Дакар състезателите с АТV останаха на втори план и не получиха необходимия съпорт. Тодорова и Христов ще се състезават с АТV Yamaha и ще бъдат сервизирани от фирмения сервиз на Yamaha. Представянето на АТV-та за Дакар ще стане в България на 1 септември на "Балкан оффроуд маратон 2011 от известната журналистка Камелия Липароти – състезателка с АТV, световен шампион за 2010 и с 4 участия в Дакар.

Зорница Тодорова е родена във Велико Търново, на 34 години, работи като архитект в собствено конструкторско бюро. Бивша състезателка с пистови мотоциклети, с ATV се състезава от 2008-ма година, като печели много призови места в Националния Ендуро шампионат. През 2010 година става Шампион на България с АTV в Ендуро шампионата, класира се трета в трудното рали-рейд състезание в Гърция Evia Rally Raid и втора в тежкото маратонско състезание Балкан Оффроуд Маратон 2010. Зорница Тодорова очаква да се представи добре на предстоящата надпревара: Надявам се, че ще постигна добри резултати на ралито в Тунис и на Дакар, защото имам най-добрия учител - Тодор Христов.

Тодор Христов е първия българин развял трикольора на световната рали-надпревара Дакар 2011, многократен шампион по офроуд на България, Шампион по офроуд на Гърция за 2009-а и с много титли в Европейски шампионати. Организатор на най-голямата офроуд надпревара в три държави Балкан Офроуд Маратон преминаваща през България, Македония и Гърция. Основател на единствената наша Детска и младежка школа за ATV пилоти в Троян.

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...