София се сдоби с още три светещи пешеходни пътеки

Main March 28, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 5770 views | no comments

Днес на бул. акад. „Йордан Йосифов” в Студентски град бе монтирана първата от общо трите нови светещи пешеходни пътеки, които „ЕКО България“ дарява на Столична община. До края на април ще бъдат монтирани на още две локации – кръстовището на бул. „Янко Сакъзов” и ул. „Сан Стефано” и до пазар „Слатина“ на бул. „Шипченски проход”. Новите пътеки идват с усъвършенствана технология, разработена от екип от Института за космически изследвания и технологии към БАН.
Така, иновативните пешеходни пътеки, дарение от бензиностанции ЕКО, стават общо четири. Първата по рода си светеща зебра в България беше открита на 30 октомври 2012 г. на бул. „Васил Левски”, до сградата на СУ „Св. Климент Охридски”. Проектът е реализиран със средства от фонда на бензиностанции ЕКО „Обади се като стигнеш!”.
Това е първата система в България, която подава ранна сигнализация на водачите на моторни превозни средства за наличието на пешеходци, още преди те да са стъпили на пътното платно.
Светещите пешеходни пътеки са разработени от секция Аерокосмическа техника и технологии към Института за космически изследвания и технологии. Светлинната предупредителна система регулира силата на светлината в зависимост от метеорологичните условия с помощта на сензори, вградени във всяко съоръжение. При разпознаване на пешеходец тя подава сигнали към светлинните модули, монтирани на пътното платно, а те генерират сигнализация, тип бягаща светлинна вълна. Посоката на светене съответства на тази на пресичането. Пътеките са видими в прав участък от разстояние 50 м при дневна светлина и 500 м нощем.
Новите три пътеки са усъвършенстван вариант на тази, монтирана до сградата на Софийския университет. Изградени са от български датчици. Новите сензори са непретенциозни към условията за монтиране в съществуващата градска инфраструктура. Към системата е разработен и добавен модул за дистанционен контрол на съоръжението. С помощта на този модул, в информационен център постъпва информация за работоспособността на всички светлинни тела, които са монтирани на пътното платно, както и за състоянието на сензорите за разпознаване на пешеходци. Наличността на това устройство дава възможност за бърза диагностика и своевременно отстраняване на неизправности, за натрупване на статистическа информация относно пешеходния трафик по дни и часове, както и информация за метеорологичните условия на мястото на пътеката.
Системата може да бъде захранвана и със слънчева енергия посредством фотоволтаичен панел. Това я прави изключително удобна за монтиране на места без достъп до националната електропреносна мрежа.

 
Keywords:   ЕКО
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...