Специално за вас, крадци! - Голям пропуск в безключовата система в автомобилите

Main April 9, 2008 | RS-Auto.bg A- A+ 2326 views | no comments

Учени от Рурския университет в Бохум (RUB), Германия разкриха огромна слабост в безключовата система на превозните средства, демонстрирайки ново средство, което може да чуе и записва радио кодове, ползвани за отключване и заключване на вратите. По същия начин, по който едно универсално дистанционно управление може да повтаря командите за телевизор или DVD, новото устройство може да помогне на крадците да влизат в сгради и коли, като то може да „чува” от разстояния от порядъка на 100 метра.

Системата за сигурност, която е била пречупена от учените, е базирана на технологията KeeLoq RFID, ползвана в милиони автомобили по целия свят. Начело на изследването е професорът от RUB Кристоф Паар, който каза, че „подслушването” на само две съобщения позволява на съответния човек да направи дубликат на ключа и да отвори гаража или колата например.

Най-лошото е, че с още една подобна атака може да стане така, че гаражната врата или тази на колата да спре да познава сигнала от легитимния ключ – по този начин собствениците може да бъдат напълно изолирани.

Системата KeeLoq ползва уникална радио честота, с която изпраща съобщения от предавател, монтиран в самия ключодържател, до приемник, обикновено вграден във вратата на колата. И приемникът, и предавателят ползван KeeLoq като средство за закодиране за подсигуряване в пълното с различни вълни въздушно пространство. Учените са успели да засекат от разстояние консумацията на електрическа енергия на приемника и чрез специфичен аналитичен метод са успели да извлекат уникалния код на производителя от ключа.

Официалното съобщение от KeeLoq казва: „Тези теоретични атаки не са единствени за системата KeeLoq и реално могат да бъдат приложени на всяка система за сигурност.”

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...