Ценков и Вачков са готови за рали „Дакар“

Main December 9, 2011 | Speed-Press.com A- A+ 9210 views | no comments

Три седмици преди старта на рали „Дакар“ 2012 в Аржентина, подготовката на българските участници за легендарната надпревара е в своята финална фаза.
Състезателните ATV-четириколки, асистентският камион и пресавтомобила на отбора „Рали Рейд.БГ“ вече отпътуваха за Аржентина с ферибота на организаторите.
На 1 януари 2012 г, под стартовата арка в курорта Мар Дел Плата ще застанат българските състезатели в най-тежкото рали на света. Петър Ценков ще запише своето второ участие в рали “Дакар”, а съотборникът му Младен Вачков ще дебютира на южноамериканска територия. Двамата ни пилоти ще разчитат на главния механик Димитър Ортаков и топ състезателите ни по офроуд Руси Русев и Руслан Трифонов, които също ще са част от асистентския екип на отбора. И тази година с екипа ще пътува известният в моторспорт средите фотограф Стоян Драев, на когото ще разчитаме да запечата най-важните моменти от участието на българите в рали “Дакар”.
Участието в рали „Дакар“ далеч не започва на старта в Аржентина. Не по-малко важна от уменията на пилота и издръжливостта на машината е подготовката за състезанието.
Подготовката на спортен клуб „Рали Рейд БГ“ за ралито започна скоро след финала на предишното му издание.
Състезателните машини тази година са тунинговани изцяло в България от Петър Ценков и с помощта на механиците и инженерите от Авиокомпания „Карго Ер“. Специалните изработки и тунинг части са направени от механика на отбора инж. Димитър Ортаков (Омбре)
От друга страна асистентският камион Mercedes 6х6 бе подготвен на няколко етапа:
1. Силови установки, двигател и ходова част – гр.София, Транс 33 - TIR Сервиз
2. Фирма ВАИС ТРАНС ЕООД, гр. Пловдив, подмени горивните резервоари и направи цялостна регулировка на горивната апаратура на двигателя.
3. Фирма „ВАВ- Пловдив“ изработи водни резервоари и всякакви др. детайли от неръждавейка
4. Във фирма „2Р-България“ ЕООД преоборудва изцяло работилницата и я пригоди за нуждите на отбора. Фирмата изработи районното осветление на бивка
5. Електрическа инсталация – фирма „Рускомерс-99“ ЕООД,
Всички работиха неуморно и безвъзмездно по машината.
„Русев Гараж“ в изключително кратки срокове и с голям професионализъм подготви джип „Тойота Ланд Круизер“ според изискванията на ДАКАР за журналистическа кола.
Бюджетът за участие в “Дакар” възлиза на няколкостотин хиляди евро, които нямаше как да бъдат събрани без помощта на спонсорите на тима: Авиокомпания „Карго Ер”, Глобул, „Девин“ АД, „ГРИНИ ГН“ ЕООД, „РОСИНИ“ ЕООД, „КАЛИНЕЛ“ ЕООД – гр. Троян, както и с подкрепата на държавата в лицето на Министерство на физическото възпитание и спорта и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
На 1 януари 2012 г. Петър Ценков и Младен Вачков ще се впуснат в 15-дневна авантюра на територията на Аржентина, Чили и Перу. Маршрутът на рали “Дакар е с дължина над 8500 км, над половината от които – състезателни. На старта в Мар Дел Плата ще застанат общо 465 състезателни машини от всички класове.
Българските участници ще заминат за Аржентина на 27 декември.


 
Keywords:   Off Road
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...