Goodyear Dunlop: проверявайте налягането на гумите

Общи 01 август 2012 | Speed-Press.com A- A+ 7950 посещения | без коментари

Проучване на Goodyear Dunlop показва, че в летните месеци, когато безброй семейства от цяла Европа се подготвят да заминат за своята ваканция, едва 1 от 3 шофьори проверява състоянието на гумите си.
Тревожен е фактът, че точно 1 от 6 катастрофи през най-натоварените месеци от годината юли и август, когато всички пътуват, се дължи на неправилно напомпани гуми.
Подходящото налягане в гумите е от основно значение за представянето на автомобила при движение, особено при завиване. Много проблеми при движение се дължат на прекалено напомпани гуми или на загуба на налягане при движение. Когато гумата е недостатъчно напомпана, тогава тежестта на колата се концентрира върху външната част на протектора на гумата, повишавайки натиска върху страничната й част, вместо да бъде равномерно разпределен по цялата й ширина. Това води до прекомерно нагряване на страниците и се отразява върху поведението на автомобила и неговата безопасност. Недостатъчното налягане в гумите води и до намаляване на контактната повърхност с пътя. Това намалява сцеплението на гумата с настилката и води до нестабилното поведение на автомобила при движение, особено ако той е тежко натоварен. Спирачният път се увеличава и поведението на автомобила в завой става по-неконтролируемо.
Гумите губят до 0,2 бара от налягането си за период от три месеца в резултат на ежедневните процеси на дифузия в гумата. Голяма част от шофьорите смятат, че с ритник по гумата или само с поглед могат да преценят дали налягането в гумите им е подходящото. Визуалният оглед не може да определи загубата от 0,2 бара налягане на гумата. Проучване на ЕС показва, че повече от 64% от колите са с недостатъчно напомпани гуми. Повечето шофьори просто не проверяват налягането в гумите си достатъчно често, което пряко се отразява върху безопасността на автомобила.
Пътуването на почивка с цялото семейство често означава багажникът да е претъпкан. Натовареният автомобил не е така маневрен. Тегленето на каравана или ремарке също допълнително натоварва автомобила и гумите. Ако колата е натоварена максимално с пасажери и багаж, налягането в гумите трябва да се съобрази с общото й тегло и да се увеличи според ръководството на автомобила.
Летните жеги увеличават налягането в гумите. Те трябва да се проверяват само когато са студени, тъй като налягането в гумите се увеличава с повишаването на температурата. Резервната гума също трябва да се провери, в случай че колата не е оборудвана с RunOnFlat гуми.
Недостатъчно напомпаните и прекалено напомпаните гуми износват протектора неравномерно. Недостатъчно напомпаните гуми повишават триенето във външната част на гумите, а прекалено напомпаните - във вътрешната част. И в двата случая това се отразява на пробега на гумите - износват се по-бързо и неравномерно. Недостатъчно напомпаните гуми се нуждаят от повече енергия за правилно търкаляне. Това води до намаляване на горивната ефективност и по-голям разход на гориво.


Съветите накратко:
Не ритайте гумите, а ги проверете по правилния начин
Тежко натоварен автомобил
Не подценявайте жегите
Недостатъчно напомпаните гуми струват пари

 
Ключови думи:   goodyear, goodyear dunlop
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте