VW оспорва титлата на GM за световен номер 1 в продажбите

Общи 21 януари 2012 | Speed-Press.com A- A+ 2640 посещения | без коментари

9,03 млн. автомобила е продала General Motors Co. в света миналата година и отново е номер едно сред останалите производители в бранша. Според Wall Street Journal ако в бройката включим малки филиали и компании, както някои микровани и товарни автобили, предлагани в Китай, топ-компанията ще се окаже Volkswagen Group. Резултатът на американския гигант е само с 1 млн. единици преднина пред този на европейския.
В отчета на VW още не са включени продажбите на товарните марки MAN и Scania, които ще бъдат добавени до няколко седмици, е заявил говорител на компанията. Това би увеличило целия резултат с около 200 000.
Някои анализатори също оспорват „короната“ на GM и намират, че резултатът й е допълнително напомпан от китайски партньорства със SAIC Motor Corp. и Wuling Motors Co.
Последната е продала общо 1,29 микрована миналата година и е изключена от общия отчет на GM в някои пресмятания, тъй като американският гигант не държи мажоритарния дял в компанията, а само 44%. Съответно GM има 49-процентов дял в друг голям китайски джойнвенчър, Shanghai General Motors Corp., чиито продажби възлизат на 1,20 млн. единици през миналата година. Припомняме, че китайското законодателство ограничава участието на чужди автомобилни производители до 50%.
Volkswagen е продала 8,16 млн. автомобила през 2011 г. и е отчела ръст от 11% спрямо предишната година. Повече от 2,2 млн. от тази бройка се пада на Китай, където немската компания притежава 50% дял от Shanghai Volkswagen Automotive и от FAW-Volkswagen Automotive.
Toyota Motor Corp.която според повечето сметки взе титлата за производител номер 1 от GM през 2008 г., още не е обявила резултатите си. Очаква се обаче те да бъдат около 7,9 млн. единици и ръст около 6%.
Предварителните прогнози за 2012 г. предвиждат 8,5 млн. продажби за Toyota, около 10 млн. за VW, а от 2018 г. възнамерява да стане най-големия автомобилен производител.


 
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте