На 125 години ли е автомобилът?

Общи 11 февруари 2011 | Auto-Press.net A- A+ 1878 посещения | без коментари

Много е оспорван въпросът за рождената дата на автомобила и кой всъщност е първият автомобил в света. Всичко зависи от това какво се има предвид под това понятие. Ако се търси превозно средство, задвижвано с нещо друго, а не със жива сила, то претендентите за званието стават изключително много. Веднага възникват имената на Кюно, Боле, Серполе, Кулибин и много други. Автомобилната наука отдавна е решила спора и безапелационно коронова Карл Бенц не за баща на автомобила, а за баща на съвременния автомобил, не за друго, а за това, че от неговата триколка тръгва редовно серийно производство на реални автомобили, намерили истински купувачи, автомобили, носещи името му и днес.

Интересен момент е че Карл Бенц получава официален патент на 29-и януари 1886-а година за колата си, докато французинът Едуард Деламар-Дебутевил /1856 – 1901 г/., патентова проекта си за автомобил с две години преднина пред Карл Бенц.

Французинът е забележителен механик и математик за времето си. Роден е в Руан, през 1881-а прави първият си четиритактов двигател с вътрешно горене по принципа на сънародника си Алфонс Бо де Роша. Като гориво е искал да използва т.н. "светилен газ", получаван при пиролиза на въглища или дърва, широко използван през средата на 19-и век в уличното осветление.

През 1884-а той, заедно с приятеля си Леон Пол Шарл Маланден, разработва проект на четириколка, задвижвана от два хоризонтални едноцилиндрови мотора с общ работен обем 8128 куб.см и сумарна мощност 8 к.с. при 250/мин. Двигателят имал електрическо запалване с делко, карбуратор и в трансмисията били включени дори съединител и диференциал. Тази машина би трябвало да развива скорост около 8 – 10 км/ч.

Условното наклонение в последното изречение не е случайно, защото няма нито едно запазено доказателство, че подобен автомобил е бил построен. Това обстоятелство е сред главните аргументи на немските изследователи, твърдящи, че автомобилът е изобретен от Карл Бенц.

Истината е че на 14 февруари 1884-а за автомобила на Деламар-Дебутевил и Маланден е издаден френски патент с номер №160267. А през 1984-а, на изложба, посветена на 100-годишнината на френските автомобили, въз основа на патента и чертежите в него е била направена реплика на колата.

 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте