Новите плюсове на големия „хикс”

Общи 09 юни 2011 | Speed-Press.com A- A+ 4840 посещения | без коментари

Поредният баварски секси звяр стои паркиран пред мен, а хармоничните му и някак „хищно разголени" извивки на каросерията му ме привличат със своята атлетичност. Отварям вратата му и веднага забелязвам синьо-червеното лого на „М" пакета на праговете му, а и на волана. Очите ми светват, нима ми е попаднала най-мощната версия? Макар че мощта е от значение, когато говорим за BMW, нещата не се изчерпват само с това. Ако мислехме само за огромни порции конски сили, всички щяхме да караме камиони, нали? Не, не съм с най-наточения вариант, но и 40d стига, но обзаведен с някои екстри от скритите оръжия на баварците, носещи индекса „М". При него те са опции.
Целенасочените модификации по предната и задната част на автомобила още повече подчертават динамичния му характер. Увеличеният размер на външните и вътрешните въздухозаборници отразява увеличената мощ на двигателите. Променени са дизайнът на предната престилка и позицията на фаровете за мъгла, включени в стандартното оборудване.
Стоповете са оформени по нов начин, но в типичната за BMW L-образнa форма, и са оборудвани с LED-светлинни блокове.
Още един плюс за обновената X5-ца е, че вместимостта на гъвкавия багажник може да бъде увеличена от 620 до 1750 литра, а с третия ред седалки тя предлага място за 7 пътници.
Благодарение на BMW EfficientDynamics всички модификации на BMW X5 предлагат оптимално съотношение между динамика и разход на гориво в своя клас. Всички двигатели отговарят на нормите за вредни емисии Euro 5.
Мотори и трансмисии
Задвижването в случая с предоставената ми за тест версия е поверено на редови шестцилиндров дизелов двигател, изработен изцяло от алуминий, с BMW TwinPower Turbo и директно впръскване Common Rail. Мощността му е 306 к.с. при 4400 об/мин, а максималният въртящ момент е 600 Нм при 1500-2500 об/мин.
Всички двигатели на „хикс петицата" са комбинирани с 8-степенна автоматична предавателна кутия, в чийто комфорт и бързина съм се убедила дотолкова, че много често при спорове с така наречените „баш разбирачи" на тема механични/автоматични скорости винаги съм изтъквала факта - да, но пробвал ли си BMW автоматик? Тайната й се крие в преобразувателя на въртящия момент.
Според каталожни данни BMW X5 xDrive40d харчи в смесен цикъл 7,5 л/100 км. При финала на нашето пътешествие, при което си позволихме и малък офроуд участък, бордовият компютър отчете среден разход 11,7 л/100 км.

Интериор и удобства

Вътре ни посреща типичният за марката интериор, неизменното бордово табло, характерно за всяко BMW, и бутонът на обновената iDrive на централната конзола. Наистина обожавам тази система, в която се ориентираш с изключителна лекота, за да управляваш разглезващите функции на автомобила - музиката, навигацията, менютата и др. Повдигнатата позиция на седене оптимизира обзора ми върху пътя. Управлението е като приятна детска игра, от която, каквото и да правиш, неизменно излизаш като победител. Никак не е чудно, защото освен добрите двигатели и предавателни кутии на помощ идват редица допълнителни функции като любимия ми Head-Up-дисплей (кара ме да се чувствам като пилот на самолет, тъй като проектира в червено скоростта и посоката на самото стъкло и знам, че ги виждам само аз), адаптивни предни светлини, асистент за дълги светлини, контрол на дистанцията при паркиране (Park Distance Control - PDC) и камера за обратно виждане със Surround View, при новото BMW X5 се предлагат и опциите активен автопилот с функция Stop & Go, предупреждение за напускане на платното, информация за ограниченията на скоростта (Speed Limit Info) и камери за странично виждане Side View.
Интелигентното 4х4 задвижване BMW xDrive гъвкаво разпределя мощността на двигателя между предните и задните колела с помощта на електронно управляван многодисков съединител.
Предимствата на ConnectedDrive от тази пролет
От тази пролет BMW X5 и BMW X6 се предлагат с разширени функции от BMW ConnectedDrive. А притежателите на Apple iPhone могат да останат свързани с Facebook и Twitter, докато са в автомобила, както и да слушат радиостанции от цял свят благодарение на функцията Web Radio. В допълнение към предлаганите към момента приложения на BMW ConnectedDrive ще има възможност за безплатно изтегляне на множество функции и приложения от Apple App Store.
Изводът
Макар че Х5 не се уплаши от прашните горски пътеки, той е незаменим другар в града и на магистралата. Фактът, че освен с комфорт, престиж и високи скорости той разполага и със солиден багажник и възможност да събереш седмина души на борда му, го прави подходящ за всестранно развити личности, които обичат да пътуват в компания. Така е по-весело в крайна сметка.

Технически характеристики
BMW X5 xDrive40d
Двигател - 6-цилиндров с алуминиев блок, BMW TwinPower Turbo, 2993 куб.см, 306 к.с. при 4400 об/мин, 600 Нм при 1500-2500 об/мин
Трансмисия - 8-степенна автоматична
Динамика - 236 км/ч, от 0 до 100 км/ч за 6,6 сек, 7,5 л/ 100 км, 198 г/км CO2

 
Ключови думи:   40d, bmw
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте