ПЪРВО БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ B СВЕТОВНИЯ ШАМПИОНАТ КРОС-КЪНТРИ

Общи 28 април 2011 | Auto-Press.net A- A+ 3225 посещения | без коментари

Днес в прес-клуб България с изключително голям интерес от страна на медиите премина пресконференцията за първите българи, които ще участват в Rallyе Tunisia 2011 в Африка, кръг от Световния Шампионат "Cross Country Rally - Тодор Христов и Зорница Тодорова. Зорница ще се състезава с АТV  KTM 525,  а Христов отново ще кара Can-Am Renegade 800, моделът с който той участва в рали Dakar 2011.

Стартът е на 1 май в град Тузьор, Тунис, а финала е на 6 май след 1500 км. в дюните на Африканската пустиня като участие са записали всички фирмени отбори при мотоциклетите и автомобилите. Основен спонсор на ралито е Ойл Либия, при изключителни мерки за сигурност на състезателите и публиката. Участието в световната надпревара на двамата българи стана възможно благодарение на подкрепата на КИНГ, А2, Арми Груп, Корпоративна Банка и М-тел.

Асистенцията на двамата ни участника ще бъде също българска, това са изявените наши състезатели Пламен Николов и Калин Митов, а информация ще получаваме от телевизионния оператор Румен Петков. Подготовката на АТВ-та също е направена в България с идеи взети от Дакар по думите на Тодор Христов. Машините вече пътуват и в момента са в Марсилия, готови да се качат на ферибота.

Всеки ден на страниците на сайта www.4x4bg.com ще има последните новини с видео и снимки, а в сайта на организатора ще може да се следи on-line движението на състезателите.

Другата гореща новина е участието на Зорница Тодорова в Дакар 2012 – първата българка на най-престижната световна надпревара. Ралито в Тунис е част от подготовката за Дакар на двамата състезатели. Те ще се състезават в отбора на Yamaha и предстои подписване на договор през втората половина на май. Смяната на отбора е породена от това, че френския отбор MD Rally Sport е специализиран в бъгитата, които изработват и на тазгодишния Дакар състезателите с АТV останаха на втори план и не получиха необходимия съпорт. Тодорова и Христов ще се състезават с АТV Yamaha и ще бъдат сервизирани от фирмения сервиз на Yamaha. Представянето на АТV-та за Дакар ще стане в България на 1 септември на "Балкан оффроуд маратон 2011 от известната журналистка Камелия Липароти – състезателка с АТV, световен шампион за 2010 и с 4 участия в Дакар.

Зорница Тодорова е родена във Велико Търново, на 34 години, работи като архитект в собствено конструкторско бюро. Бивша състезателка с пистови мотоциклети, с ATV се състезава от 2008-ма година, като печели много призови места в Националния Ендуро шампионат. През 2010 година става Шампион на България с АTV в Ендуро шампионата, класира се трета в трудното рали-рейд състезание в Гърция Evia Rally Raid и втора в тежкото маратонско състезание Балкан Оффроуд Маратон 2010. Зорница Тодорова очаква да се представи добре на предстоящата надпревара: Надявам се, че ще постигна добри резултати на ралито в Тунис и на Дакар, защото имам най-добрия учител - Тодор Христов.

Тодор Христов е първия българин развял трикольора на световната рали-надпревара Дакар 2011, многократен шампион по офроуд на България, Шампион по офроуд на Гърция за 2009-а и с много титли в Европейски шампионати. Организатор на най-голямата офроуд надпревара в три държави Балкан Офроуд Маратон преминаваща през България, Македония и Гърция. Основател на единствената наша Детска и младежка школа за ATV пилоти в Троян.

 
Ключови думи:   cross country, rally, renegade, tunisia
 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте