Тата дава рамо на въздушния автомобил

Общи 21 март 2007 | Auto-Press.net A- A+ 3361 посещения | без коментари

Французинът Ги Негре не се уморява да пропагандира и да развива суперекологичната си и доста икономична идея за задвижване на автомобил със сгъстен въздух. Усилията му получиха допълнително рамо от Индия, защото неговата компания Motor Development International (MDI) подписа съглашение за сътрудничество с индийския автостроителен гигант Tata. Индийците възнамеряват да използват разработките на французина в серийната си продукция, като пуснат в производство микроавтомобила MiniCAT, създаден от MDI.
Той е дълъг 2,65 метра, широк 1,62 метра, в салоне се разполагат трима души в една редица, като водачът е в средата и малко напред. MiniCAT тежи едва 750 килограма, а максималната му скорост е 110 километра в час.
За да се напълни пластмасовият резервоар на колата е необходимо да се сгъстят 90 кубически метра въздух до 300 атмосфери. Пълненето става с компресор за около три минути или с помощта на специален бордови компресор, който се захранва от битовата електромрежа и върши работата за около четири часа.
С едно зареждане колата може да измине 200-300 км в извънградски условия или 150 в градски. Цената на зареждането е изключително ниска - 0,75 евро за пробег от 100 км.
Двигателят е всъщност реверсиран компресор, има нулеви емисии и смяната на масло става чак след изминаването на 50 000 км. Има и още един интересен плюс - климатикът е напълно безплатен, защото работи с помоща на охлаждане, получено при разширяването на сгъстения въздух използван от двигателя.
Във френската си фабрика MDI смята да произвежда цяла гама автомобили по цена от около 9000 евро - таксиметров вариант, товарен пикап и семеен миниван.

 
Ключови думи:   mdi, minicat, Tata
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте