Ford Model T - 100-годишнина за автомобила, поставил света на колела

Main March 8, 2008 | RS-Auto.bg A- A+ 2890 views | no comments

Автомобилът, който постави света на колела – Ford Model T – празнува тази година своята 100-годишнина и за да отбележи случая, Ford планира серия събития, които да продължат общо една година. Това е концепцията на американския концерн да отпразнува този свой крайъгълен камък, като това междувпрочем напомня малко на идеята на Ferrari да отпразнува своята 60-годишнина. Празненствата ще започнат тази седмица в Amelia Island Concours d’Elegance и ще бъдат последвани от серия регионални събития, планирани за цяла Северна Америка.

Model T направи пълна революция в областта на автомобилната индустрия, тъй като бе първият масово произвеждан и евтин автомобил със стандартни взаимозаменяеми части. Реално първият модел излезе от фабриката на 1 октомври 1908 година. Този конкретен модел бе оборудван с четирицилиндров двигател с мощност от 20 к.с. Максималната скорост е близо 70 км/ч, а разходът на гориво се колебае между 11 и 23 л/100км.

Първият конвейер обаче реално влиза в действие през 1913 година.Продадени са повече от 15 милиона представителя на Model T, като продукцията спира на 26 май 1927 година. Някои от събитията, които са планирани, включват и събиране на повече от 1000 модела T, като собствениците им ще дойдат от Англия, Норвегия, Австралия, Нова Зеландия и други страни.

 

Volvo S40 2008
March 7, 2008
Infiniti FX50 2008
March 9, 2008
 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...