В САЩ разработват специална система за контрол на спирачния педал

Main April 21, 2012 | Speed-Press.com A- A+ 6350 views | no comments

От изявление на Националната служба за безопасност на пътното движение в САЩ става ясно, че в близко време планират в страната да бъде създадена уникална система, която е способна да спре автомобила, в случай че шофьорът обърка педалите или педалът на спирачката не сработи.
Министърът на транспорта на САЩ Рей Лехуд смята, че подобна технология ще увеличи увереността на водача.
„Сядайки зад кормилото, шофьорът трябва да е уверен максимално в своя автомобил. И в случай че възникне извънредна ситуация, колата да бъде способна да помогне на човека, за да избегне трагедията”, е заявил министърът.
Междувременно някои експерти смятат, че въпросната технология може да окаже отрицателно въздейстивие на безопасността. В частност, един от проблемите критиците определят като възможно намаляване на вниманието.
„Лъжливото чувство за повишена безопасност може да се окаже пагубно върху процеса на управлението на превозното средство”, отбелязват специалисти.
Примерно, тази разработка може да стане задължително оборудване за автомобилите, продавани на американския пазар. Казва се още, че съответният закон трябва да влезе в сила от края на 2014 г.

 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...