Нова система пази мотоциклетистите

Main April 9, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 4245 views | no comments

Bosch разработи система за контрол на стабилността за мощните мотоциклети, която влиза в серийно производство още тази година. Контролът на стабилността за мотоциклети (Motorcycle Stability Control – MSC) значително увеличава сигурността на пътя, тъй като помага на водача във всякакви ситуации – при спиране и ускорение, при движение по прав път и в завой.
Техническата основа за MSC е усъвършенстваната версия на ABS, разработена от инженерите на Bosch в японския развоен център за сигурност на двуколесните МПС. С помощта на чувствителни сензори и интелигентен софтуер системата предлага на производителите на мотоциклети и техните клиенти цяла гама функции, осигуряващи едновременно динамика и безопасност на пътя. Постоянно отчитайки ъгъла на наклон, ABS контролът подобрява стабилността и спирачната ефективност във всички пътни ситуации. Тракшън контролът регулира максималния въртящ момент на двигателя, така че дори и при промяна в настилката на пътното платно задвижващото колело да не губи сцепление. При силно натискане на спирачката в завой MSC намалява степента на изправяне на мотоциклета. Нежеланото изправяне на машината увеличава радиуса на завоя и често води до излизане извън пътната лента. В подобни ситуации електронната комбинирана спирачна система еCBS разпределя по възможно най-добрия начин спирачната сила между двете колела и увеличава стабилността в завоя.
Функцията eCBS разпределя максимално възможната спирачна сила между колелата, за да се осигури най-добрата спирачна ефективност в завоя. Ограничението Wheelie регулира въртящия момент на двигателя, така че да предотврати неконтролируемото изправяне на предното колело и в същото време да осигури максимално ускорение.
С мрежа от сензори контролът на стабилността за мотоциклети регистрира динамиката в движението на машината. Сензорите на колелата измерват скоростта на въртене на предното и задното. Датчикът за наклон регистрира над 100 пъти в секунда ъгъла на наклона.
Определено MSC на Bosch може да спаси живота на мотоциклетиста. Но, както и ABS, контролът на стабилността за мотоциклети не е в състояние да променя законите на физиката, премествайки физическите граници на движението. Системата помага на мотоциклетиста да използва по-сигурно и по-добре възможностите на своята машина в границите на разумното шофиране.

 
 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...